Poveste din România Educată – Ultimul salariu pe care l-a câștigat ca profesoară în România a fost de 1.200 de lei, iar primul salariu ca femeie de serviciu în Danemarca a fost de 2.000 de euro

Maria Vasile, 40 de ani, s-a stabilit acum 10 ani în Danemarca împreună cu soțul ei, Cornel, 39 de ani, și cu fiul lor, Albert, 11 ani. Cornel lucra în administrație la Primăria din Redea, județul Olt, iar Maria era profesoară de limba engleză la școala din aceeași comună. Amândoi au studiat la Universitatea din Craiova: Cornel a absolvit Facultatea de Drept în 2006, iar Maria, Facultatea de Litere în 2007. Locuiau în Caracal și făceau naveta până în satul Redea, la nouă kilometri distanță.

Părinții copiilor români din Skagen, Danemarca, au cerut ore de limba și cultura română, așa că școala din localitate a angajat-o anul acesta pe profesoara Maria Vasile, care a plecat din țară acum 10 ani.

Jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, cei care relatează pentru Libertatea din diaspora de peste trei ani, au vorbit cu o parte dintre cei 1.000 de conaționali din această localitate din nordul Europei, care are un cartier care este supranumit „Mica Românie”.

„Vii la școala de română?”, întreabă o fetiță în fața școlii din Skagen, cel mai nordic oraș din Danemarca, în comuna Frederikshavn, unde trăiește o comunitate de peste 1.000 de români. Orașul în sine are în jur de 7.500 de locuitori. Mai mulți copii se joacă în fața școlii și așteaptă să se strângă toți elevii care participă pe 25 august la prima oră de limba română din noul an școlar. Copiii au între 6 și 15 ani, iar profesoara Maria Vasile intenționează să-i împartă anul acesta în două grupe, în funcție de vârste.

La școala din Skagen învață 410 copii de 82 de naționalități, iar 46 dintre ei sunt români. Învățarea limbii materne este o materie facultativă, iar copiii nu primesc note – în general, în Danemarca, elevii nu sunt evaluați pe baza notelor, ci a abilităților.

Continuarea pe Libertatea.ro

 

 

Sursă foto – pixabay.com