Reforma trebuia începută cu profesorul și nu cu programa clasei a V-a (…) spune Mihaela Gheorghe, profesor universitar la Universitatea „Transilvania” din Brașov și cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan” al Academiei Române. Aceasta a susținut pe 31 august, într-o prelegere cu ocazia Zilei Limbii Române, la Academia Română, că „reforma trebuie să înceapă de la nivelul instruirii studentului filolog care se pregătește sa predea limba română”.
”Revenind la problema modernizării studiului românei în școală, consider că reforma trebuia începută cu profesorul și nu cu programa clasei a V-a; e importantă și aceasta, dar e condiția suficientă. Reforma trebuie să înceapă de la nivelul instruirii studentului filolog care se pregătește sa predea limba română. El este cel care trebuie să înțeleagă cât mai bine cum funcționează limba, dar asta nu se poate face decât în mod profesionist la nivelul secolului XXI. E necesar ca învățământul superior să îi ofere, pe lângă informația științifică, șansa să își dezvolte conștiința metalingvistică, capacitatea de a privi limba sub toate aspectele ei, dincolo de obsesia normei rigide. Filologul nu trebuie să fie polițist, ci un specialist conștient că limba e dinamică, deci și norma e dinamică. Dacă filologul alege să devină profesor de limba română și face această decizie cu onestitate și nu conjunctural, el devine un practician chemat să ia decizii în situații imprevizibile, dar bazându-se în fiecare moment pe soliditatea cunoștințelor sale și profunda înțelegere a obiectului pe care îl manipulează. Cred că acest lucru e valabil de fapt în orice profesie.
Un profesor cu asemenea mentalitate va ști să își invite elevii să exploreze, să descopere posibilitățile limbii, pentru cea mai potrivită din variabilele modalități de a exprima o idee. În aceeași măsură, această mentalitate este de dorit și în cazul altor opțiuni profesionale – jurnalist, profesii legate de comunicare, de știința literaturii. Și în aceste cazuri există o componentă didactică în sensul în care profesionistul cuvântului este un model pentru cei cărora li se adresează. (…)”
Continuarea pe Edupedu.ro
Sursă foto -bzb.ro