Decizia guvernului de a crește taxele a dus la încetarea a peste 100.000 de contracte part-time de la 1 august

În ultima săptămână s-au desființat 108 mii de contracte part-time, scrie Euronews, citând date obținute de la Inspecția Muncii. Nu este clar în acest moment dacă în paralel a crescut numărul contractelor cu normă întreagă.

Guvernul a decis că, de la 1 august, angajatorii care au angajați part-time (cu normă parțială de lucru) trebuie să plătească la stat contribuții sociale (contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate) la nivelul salariului minim brut pe țară, chiar dacă veniturile încasate de angajat sunt sub nivelul salariului minim brut. Valentina Saygo, expert contabil, a venit și cu un exemplu concret: pentru un contract de muncă cu 4 ore și salariul minim pe economie, taxele privind CAS și CASS vor crește de la 447 lei la 893 lei.

Aproape 60% din companiile cu angajați part-time au afirmat că vor recurge la concedieri, în timp ce 19,9% vor suporta plata contribuțiilor din veniturile firmei, iar alți 13,9% vor păstra angajații cu normă parțială, dar vor mări salariile la nivelul salariului minim, conform unui sondaj derulat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România. Dintre cei care au spus că vor face concedieri, 47,7% au evidențiat că vor renunța la toți angajații part-time, în timp ce 26,1% vor renunța la 1 angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.

Și Camera Consultanților Fiscali (CCF) a criticat reintroducerea, prin noile măsuri fiscale, a suprataxării contactelor part-time, afirmând că măsura va duce la încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă și încurajează munca „la negru”.

În schimb, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat anterior la Digi24 că nu se teme de o creștere a șomajului odată cu suprataxarea contractelor de muncă part-time. Acesta spunea că o astfel de măsură a fost implementată în România și au fost transformate aproximativ 200.000 de contracte de muncă în contracte de muncă cu normă întreagă.

 

 

Sursă foto – pixabay.com