Contractul de consultanță încheiat de România cu Banca Mondială pe reforma legii pensiilor și actul adițional încheiat la solicitarea Comisiei Europene prevăd în mod expres reforma tuturor pensiilor speciale, inclusiv cele militare și alte indemnizații speciale de orice fel, arată documentele obținute de Economedia de la Ministerul Muncii în baza Legii 544 din 2001 privind informațiile de interes public. Reamintim că premierul Nicolae Ciucă, beneficiar de pensie militară, dar și ministrul de Interne Lucian Bode și ministrul Apărării Vasile Dîncu au insistat, recent, că pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci pensii ocupaționale, de serviciu, deși „grosul” unora dintre pensiile militare mari nu este bazat pe contributivitate.

sondaj

Reforma sistemului public de pensii se va baza pe principiul contributivității, prevede contractul încheiat cu Banca Mondială, în urma asumării acestui obiectiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În plus la acest contract, la solicitarea expresă a Comisiei Europene, a fost încheiat un act adițional care aduce clarificări privind reforma pensiilor speciale.

Mai precis, acest act adițional prevede că Banca Mondială va furniza propuneri privind opțiunile de reformare a cadrului legislativ în vederea reducerii cheltuielilor cu pensiile speciale. Actul menționează în mod expres că pensiile speciale includ, dar nu se limitează la pensiile pentru angajații de stat din toate ramurile, militari, servicii de informații și poliție, pentru unele munci grele și periculoase, precum și pentru alte indemnizații speciale.

Continuarea pe Economedia.ro

 

 

Sursă foto – mapn.ro