Klaus Iohannis l-a primit pe Mahmoud Abbas la Cotroceni – România sprijină rezolvarea conflictului palestiniano-israelian

Preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, efectuează, marţi, o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta a fost primit la Palatul Cotroceni unde a avut discuții cu președintele României. La finalul întrevederii, cei doi au susținut declarații de presă.

„Este o plăcere pentru mine să îl primesc astăzi la București, în vizită oficială, pe Președintele Palestinei, Excelența Sa domnul Mahmoud Abbas. Prezența Domniei Sale în România stă mărturie foarte bunelor relații dintre țările noastre, fundamentate pe legături istorice și umane solide. România are o lungă tradiție de sprijin pentru Palestina. Am avut contribuții solide, de-a lungul timpului, la întărirea capacității instituționale a Palestinei, inclusiv prin formarea în România a sute de experți care au influențat principalele domenii ale vieții sociale și economice palestiniene”- a declarat președintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Abbas.

„Sunt fericit astăzi să mă întâlnesc cu dumneavoastră în România, țară prietenă. Doresc să vă mulțumesc pentru fermitatea poziției dvs. în sprijinirea păcii din Orientul Mijlociu și dreptului poporului palestinanian la demnitate și independență”- a transmis și președintele Mahmoud Abbas, în cadrul conferinței de presă.

Cei doi șefi de stat au discutat despre oportunități de colaborare între România și Palestina.

„România dorește dezvoltarea și aprofundarea tuturor domeniilor de cooperare de interes comun. Am discutat astăzi despre rezultatele proiectelor noastre de până acum și despre noile oportunități pe care le putem identifica. Educația rămâne un domeniu prioritar atât pentru România, cât și pentru Palestina. Împărtășim viziunea privind valoarea investiției în resursele umane, cu impact concret, pe termen lung. În acest sens, autoritățile române au decis creșterea numărului de burse universitare acordate cetățenilor palestinieni. Sperăm, domnule Președinte, ca tinerii palestinieni să pună cunoștințele dobândite în România în folosul progresului țării dumneavoastră. De aceea, astăzi va fi semnat, la sediul Guvernului României, noul Program bilateral în domeniul Educației. De asemenea, tot astăzi va fi semnat un alt document de importanță deosebită pentru ambele părți. Este vorba despre Acordul între cele două Guverne privind cooperarea în prevenirea și combaterea criminalității organizate, a terorismului și a altor infracțiuni. Am discutat și despre sprijinul constant acordat Palestinei în cadrul forurilor multilaterale, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Cel mai recent exemplu este reprezentat de eforturile României dedicate reluării finanțării Uniunii pentru Palestina, proces esențial pentru oferirea unei perspective de viitor cetățenilor palestinieni, în special tinerilor și categoriilor celor mai vulnerabile. România va continua, de asemenea, să sprijine lansarea negocierilor pentru un Acord de Asociere Uniunea Europeană – Palestina”, a spus Iohannis.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/klausiohannis