Gheorghe Lobonț vorbește într-un interviu pentru Europa Liberă despre situația învățământului românesc.
Profesor de matematică încă din 1985, inclusiv în centrele de excelență care reunesc și olimpicii naționali și director timp de peste 20 de ani la două licee din Turda, Cluj, Gheorghe Lobonț spune că tendința multor tineri de a pleca la studii superioare în străinătate poate fi cu greu oprită.
Asta pentru că absolvenții cu pretenții găsesc oportunități de cercetare și profesionale (mult) superioare, posibilitatea unei ascensiuni mai rapide în carieră și nu în ultimul rând, joburi foarte bine plătite.
Reporter: Legea Educației pregătește modificări și legate de statutul profesorului și atribuțiile școlii. Cum le vedeți?
Gheorghe Lobonț: Noi am vrea de asemenea și încadrările, însemnând angajarea cadrelor didactice, cu prioritate, să fie făcută de către școală, nu doar de către cele cu anumite rezultate, ci și de către restul.
Pentru că atunci își asumă cei de acolo, Consiliul de Administrație, de ce l-a angajat pe profesorul x sau y.
Doi: știu că o să fiu probabil hulit, de mulți, dar nu aș încheia contracte decât pe patru ani, cât durează și un ciclu de învățare.
Nu înseamnă că îl dai afară, pe „profesorul Lobonț”, dar după gradele didactice apare așa o – dacă (pe profesor, n.red.) nu îl țin în priză școala, copiii, apare o delăsare și o curbă descendentă. Sunt și lucruri de înțeles, vârsta, etc, dar pe de altă parte nu ai voie să cobori standardele. Generațiilor de copii care vin trebuie să le oferi aceleași standarde.
Nu e vorba să îl forțezi, omul știe de la început, astea sunt criteriile, e ok, acum nu trebuie să ai 100 de olimpici, nu despre asta e vorba. Haideți să recunoaștem, să admitem că sunt oameni care nu prea au ce căuta în sistem.
Să înțelegem, poate e 1%, da, dar nici ăla nu 1% nu e voie, pentru că „distruge” copiii. Știți de ce? Eu sunt profesor de Matematică, dacă copilul se teme să vină la ora mea, se va îndepărta de Matematică, nu de mine ca dascăl, eu sunt trecător ca dascăl. Și dacă el, nativ, are niște capacități pentru domeniul respectiv, atunci tu nu îl oprești din evoluție?
Principalele declarații ale lui Gheorghe Lobonț:
- Nivelul subiectelor la examenele naționale a scăzut. Admiterea organizată în regim propriu ne va permite să ne selectăm mai bine elevii;
- Trebuie încurajate și liceele care pregătesc absolvenți de elită, dar și școlile care pregătesc meseriași. Societatea are nevoie mare de ambele categorii;
- Absolventul de top îmi va proiecta tot, dar îmi e frică să îl las să îmi monteze un robinet;
- Tinerii de elită pleacă în străinătate pentru că pot avea o ascensiune mult mai rapidă în carieră. E nevoie de programe speciale pentru ei;
- Nu aș încheia contracte decât pe patru ani. Mai ales după gradele didactice, apare o delăsare, curbă descendentă;
- Tendința este de scădere a standardului educațional atins de viitorii profesori. Totul pleacă de la partea financiară;
- Sunt profesori care nu au ce căuta în sistem. Și dacă sunt în procent de 1%, riscă să „distrugă” copiii. Îi îndepărtează de materii, nu de ei.
Notă – În redactarea titlului s-a strecurat o greșeală din care părea că domnul Gheorghe Lobonț a avut o exprimare greșită. Greșeala aparținea redactorului Alert24.ro și pe această cale ne cerem scuze atât domnului profesor cât și cititorilor noștri!
Sursă foto – https://www.facebook.com/gheorghe.lobont/photos_albums