Comunicat de presă – Partidul ACUM: Gazul și energia nucleară nu sunt ‘verzi’. De aceea, tranziția către surse durabile de energie trebuie să înceapă ACUM

Parlamentul European, reunit în ședință plenară la Strasbourg, va decide miercuri, 6 iulie, dacă va include gazul și energia nucleară pe lista activităților economice durabile din punct de vedere climatic, așa-numita “taxonomie a UE”. Clasificarea gazului și a energiei nucleare ca  ”verzi” poate periclita viitorul energetic al României. ACUM le cere ferm tuturor eurodeputaților români să voteze împotriva propunerii Comisiei Europene privind taxonomia UE.

Propunerea Comisiei Europene în vederea unui regulament de clasificare a tipurilor de energie, ”taxonomia UE”, publicată la 9 martie 2022, cataloghează gazele și energia nucleară drept surse de energie durabilă, ceea ce a dat naștere la controverse.  În acest sens,  eurodeputații Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare (ECON) și cei ai Comisiei pentru Mediu, Sănătate publică și Siguranță alimentară (ENVI) au adoptat o obiecție la propunerea în cauză, în care solicită excluderea gazului natural și a energiei nucleare de pe lista activităților economice durabile din punct de vedere climatic. Comisia Europeană va trebui să retragă sau să modifice propunerea, dacă eurodeputații vor susține miercuri, la Strasbourg, în majoritate absolută (353 de voturi pentru) obiecția respectivă.

Grupul Verzilor din Parlamentul European va vota ”Pentru”, iar Thomas Waitz, eurodeputat austriac și co-președinte al Partidului Verzilor Europeni, a pregătit un mesaj video în care explică impactul pe care votul de la Strasbourg îl va avea asupra viitorului energetic al României.

„Taxonomia definește investițiile verzi pentru investitorii privați. Includerea energiei nucleare și a gazului în taxonomie nu va aduce nici un cent în plus României, dar va finanța gazele rusești și dezvoltarea de noi centrale nucleare. Taxonomia în forma sa actuală ar însemna ca România să piardă investițiile private pentru tranziția energetică către surse regenerabile. Acest lucru va crește dependența României și a multor alte țări UE de combustibilii fosili și energia nucleară și va pune în pericol interesul național al României.”, a spus Thomas Waitz.

Partidul ACUM susține cu tărie poziția Verzilor din Parlamentul European.

Puțini știu că suma pe care Uniunea Europeană o plătește zilnic pentru importul de gaz rusesc este echivalentă cu suma pe care Rusia o investește în război. Gazul este un zăcământ fosil, iar energia nucleară implică, în condițiile încălzirii globale, un grad de imprevizibilitate pe care nu ar trebui să ni-l asumăm.

Gazul și energia nucleară nu sunt ‘verzi’. De aceea, tranziția către surse durabile de energie trebuie să înceapă ACUM. În niciun caz, nu trebuie să finanțăm războiul lui Putin. Orice vot care susține propunerea Comisiei Europene este un vot împotriva intereselor României de tranziție către independența energetică și un vot în favoarea gazului rusesc.”, a spus Bogdan Barbu, co-președinte ACUM.

Pe această cale, ACUM trage un semnal de alarmă asupra implicațiilor pe care votul de miercuri le are asupra viitorului energetic al României și le cere ferm tuturor eurodeputaților români să voteze pentru obiecția propusă de ECON și ENVI, respectiv, împotriva propunerii Comisiei Europene de a adăuga gazul și energia nucleară pe lista activităților economice durabile din punct de vedere climatic.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/partidulacum