Un număr de 44 de eurodeputați, inclusiv din România, apartenenți ai grupurilor Renew Europe, EPP și S&D, îi adresează o scrisoare deschisă premierului Ungariei, Viktor Orbán, în care-i reproșează susținerea acordată Rusiei, în contextul în care această țară continuă războiul în Ucraina.

sondaj

Europarlamentarii îi reproșează lui Orbán că în negociere Consiliului European, Ungaria s-a opus pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei, invocând necesitatea achiziției de petrolului rusesc, deși exista alternativă conducta Adria. „Scutirea pe care ați obținut-o pentru petrolul rusesc prin conducte va continua să finanțeze crimele de război ale Rusiei împotriva Ucrainei”, avertizează semnatarii scrisorii.

De asemenea, eliminarea Patriarhului Kirill, care a fost eliminat de Ungaria de pe lista persoanelor sancționate, nu face decât să „mobilizeze sprijin pentru actele criminale care ucid în mod tragic poporul ucrainean, inclusiv copii nevinovați”, mai arată eurodeputații.

Semnatarii scrisorii îi cer premierului Ungariei – în calitatea sa de lider al unui stat membru al UE (care încă se vindecă de rănile provocate de regimul dictatorial sovietic) – să păstreze unitatea europeană.

 „Vă cerem să vă poziționați de partea dreaptă a istoriei alături de poporul maghiar, care este în mod clar solidar cu Ucraina. Vă cerem să vă comportați ca un adevărat european”- îi scriu eurodeputații lui Viktor Orbán.

 

 

Sursă foto –  dw.com