Viktor Orban răspunde UE în privința vânzării carburanților la prețuri preferențiale – Situația extraordinară necesită măsuri extraordinare

„O situație extraordinară justifică măsuri extraordinare, iar Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă acest lucru”- a declarat astăzi prim-ministrul Viktor Orban în legătură cu cererea Comisiei Europene ca Ungaria să suspende „prețurile discriminatorii ale combustibililor” față de mașinile cu numere străine.

Declarația a fost făcută pe parcursul interviului acordat de premierul maghiar postului public Kossuth Radio.

Orbán a cerut UE să recunoască faptul că există o situație de urgență și că pot fi necesare măsuri extraordinare în țările mai apropiate de zona de război, cum ar fi „diferențierea între plăcuțele de înmatriculare și vehiculele în funcție de naționalitate”.

Întrucât întregul concept al UE se bazează pe uniformitate în unele zone și nu se diferențiază pe o bază națională – și acest lucru „a fost corect pe timp de pace” – este  adevărat, de asemenea, că „Bruxellesul este mai departe de granița cu Ucraina decât Ungaria” și inflația a fost mai mare în acele părți ale Europei care sunt geografic mai aproape de Ucraina, a argumentat Orban.

Circumstanțele actuale sunt extraordinare. O situație extraordinară necesită un răspuns extraordinar, iar în astfel de cazuri există libertate și, cred, obligația de a ne abate de la regulile generale… altfel nu am putea proteja interesele maghiarilor. Fără plafonarea prețurilor la combustibil la pompă, prețurile ar crește la 700-900 de forinți (1,8-2,3 EUR) pe litru, cu un efect secundar asupra prețului altor produse.”

Reamintim că Uniunea Europeană, prin vocea comisarului european Thierry Breton, a cerut miercuri Ungariei să renunțe la politica de comercializare a carburanților la prețuri diferite între localnici și străini. Începând din 27 mai, în Ungaria, doar automobilele înmatriculate în Ungaria pot cumpăra combustibili la preţurile plafonate de guvern, în timp ce automobilele înmatriculate în străinătate cumpără combustibili la preţurile pieţei.

 

 

Sursă foto – Attila Kisbenedek/AFP