Cei mai mulți români nu se ajung cu salariul de la o lună la alta, iar scumpirile din ultima perioadă pun și mai mare presiune pe veniturile lor. A te împrumuta de la familie, prieteni sau chiar de la colegii de muncă pare să fie ceva de care multora le e rușine. „Nu ne vedem unii cu alții până nu ne plătim datoriile și nu vrem să se știe că avem probleme financiare”, spune Alina Ștefan CEO al Salarium, o platformă de plată a avansului salarial, ce a luat naștere chiar pornind de la această realitate.

sondaj

„70% dintre români nu se ajung cu banii de la un salariu la altul, moment în care începe să crească nivelul de stres. Stresul e asociat cu zona financiară, dar noi simțim nivelul de stres crescut în plan psihologic. După care dinamica e în continuă mișcare, dacă ne împrumutăm, ne împrumutăm de la familie sau prieteni, însă avem această componentă de rușine. Nu ne vedem unii cu alții până nu ne plătim datoriile. Dacă mergem în companie și cerem, la fel, e rușine pentru că nu vrem să se știe că avem probleme financiare. Dacă ne împrumutăm de la varianta IFN sau un pay day loaner, clar avem dobânzi și alte comisioane”- a declarat Alina Ștefan, CEO al platformei Salarium, în cadrul conferinței HR 2.0 – Preparing for the Future of Work.

Creșterea galopantă a inflației a depășit deja majorările salariale planificate, iar analiștii de la Banca Națională a României estimează că trendul inflaționist nu va putea fi stopat prea curând. Numai în martie 2022, rata anuală a inflației a urcat la 10,2%, de la 8,53% cât se înregistra în luna anterioară. În februarie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6.059 lei, cu 28 lei mai mare decât în ianuarie 2022. Câştigul salarial mediu net a fost 3.721 lei, în ușoară creștere faţă de luna precedentă, cu 23 de lei, arată datele de la Institutul Național de Statistică (INS).

„Acum e clar că nu putem să mărim salariile tot timpul și dacă le-am mări am avea o problemă de business. Însă putem schimba felul în care angajații au acces la banii lor. Una dintre problemele pe care le avem astăzi, nu e neapărat suma pe care o câștigăm, ci felul în care o accesăm, când o accesam și care e comportamentul nostru vis-a-vis de cheltuieli. Cheltuim mai mult în primele două săptămâni decât în celelalte doua săptămâni – a mai precizat Alina Ștefan CEO Salarium.

 

 

Sursă foto – pixabay.com