„Masă sănătoasă în școli” este un program anunțat de ministrul educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, cu desfășurare în perioada 2023-2027, gestionat de Ministerul Educației în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

sondaj

Scopul principal al programului este de a reduce numărul cazurilor de abandon școlar din România. Ministerul Educației a realizat deja o rundă de selecție a 1415 școli cu o alocare de fonduri în valoare de 45 milioane de euro. O finanțare de peste 100 milioane euro este asigurată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Finanțării din surse de la bugetul de stat i se vor adăuga fonduri externe, rambursabile și nerambursabile. În prima etapă a programului sunt vizați elevii de gimnaziu.

Pentru programul ,,Masă caldă în școli”, au fost alocate alte 14 milioane de euro. Programul ar fi trebuit să deruleze în 150 de școli. 16 școli, deși au avut finanțare, nu au reușit să implementeze programul din cauza unor licitații blocate ori din lipsa ofertanților din localitățile izolate.

În altă ordine de idei, ministrul Sorin Mihai Câmpeanu a anunțat că urmează să se definitiveze prevederea privind renunțarea la mediile și tezele semestriale, devenind necesară o singură medie la finalul anului școlar: ,, Profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice, pe parcursul întregului an școlar”.

Numărul minim de note agreat va fi calculat conform formulei N+3, unde N este egal cu numărul de ore alocate săptămânal pentru o anumită disciplină.

De asemenea, ministrul a anunțat că au fost distribuite 15.000 de teste de matematică în cadrul programului de evaluare standardizată pentru clasele a III-a, a V-a și a VI-a.

 

 

Sursă foto – pixabay.com