Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au rămas larg răspândite în România, în pofida mai multor dosare de urmărire penală la nivel înalt, arată Departamentul de Stat al SUA în Raportul privind situația respectării dreptului omului pentru 2021.

sondaj

Departamentul de stat notează în raport că ”sistemul judiciar a luat măsuri pentru a urmări în justiție și a pedepsi oficialii care au comis abuzuri, însă autoritățile nu au avut la dispoziție mecanisme eficiente în acest sens, astfel că au întârziat procedurile cu privire la presupuse abuzuri ale poliției și de corupție, fapt ce a dus la situația în care multe dintre cazuri s-au finalizat cu achitări”.

Mita, frecventă încă mai ales în domeniul Sănătății

În raportul publicat miercuri, Departamentul de Stat al Statelor Unite arată că mita era frecventă în continuare în sectorul public, în special în domeniul sănătății.

Agențiile au fost lente în aplicarea sancțiunilor, iar organismele de inspecție ale agențiilor erau, în general, inactive.

În timpul pandemiei de COVID-19, Direcția Națională Anticorupție a lansat mai multe investigații privind fraude în domeniul achizițiilor publice legate de achiziționarea de echipamente de protecție. Aceste investigații erau în curs de desfășurare, notează Departamentul de Stat.

 

 

Sursă foto – afp.com