Peste 200 de europarlamentari cer embargo total la importurile de gaz, petrol și cărbune din Rusia. Franța și Germania expulzează zeci de diplomați ruși

3D Illustration of a Russia Sanctions Concept. Yellow Tape with Sanctions Sign against the national flag of Russia on fabric texture background. 3d Rendering

Peste 200 de europarlamentari au semnat o scrisoare deschisă în care cer adoptarea „de urgență” de noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un embargo total la importurile de gaz, petrol și cărbune.

În scrisoarea adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, cei 206 europarlamentari cer:

  • embargo total la importurile de gaz, petrol și cărbune dinspre Federația Rusă;
  • interzicerea vaselor și produselor rusești în toate porturile europene;
  • excluderea tuturor băncilor rusești de la sistemul de plăți Swift;
  • extinderea sancțiunilor către oligarhii, oficialii și funcționarii rusi apropiați de regimul lui Putin.

Germania a decis să expulzeze „un număr mare” de diplomați ruși detașați la Berlin în legătură cu războiul din Ucraina, a anunțat luni ministrul de externe Annalena Baerbock. Potrivit informațiilor obținute de AFP, numărul acestora este de 40, transmite Le Figaro.

Franța va expulza circa treizeci de cetățeni ruși cu „statut diplomatic”, în cadrul unei acțiuni care face parte dintr-o „abordare europeană”, potrivit BFM TV.

 

 

Sursă foto – france24.fr