Radu Ghelmez – Rușii au schimbat încă o dată strategia, e al patrulea plan pe care il încearcă

E foarte bine ca se întâlnesc ucrainenii cu rușii ca sa negocieze, e foarte bine că turcia este mediator așa cum anticipam într-un post anterior. E foarte bine, nu trag mari speranțe pentru moment. O sa mai dureze până când părțile vor discuta serios ceva, acum doar se ține linia deschisa si cam atât.

Ambele părți au inca scenarii posibile care le pot crește avantajul în negocieri, prin urmare nu se negociază inca. Cat timp și unii si altii cred ca timpul poate curge in favoarea lor, și unii și alții vor trage de timp. Si vreau sa subliniez ca doar percepția părților contează. Dacă tu esti optimist si ai ajuns la concluzia ca rușii au pierdut deja, e doar o chestie de timp, sau invers, au câștigat etc., asta e opinia ta, ai dreptul la ea, poate ca e corectă, poate ca nu e (nu e), cert e ca e irelevantă pentru mersul negocierilor. Relevant e ce cred rușii si ucrainenii, indiferent de ce credem noi sau de cât de ancorat in realitate este ce cred ei.

Mno, ce cred unii sau alții nu putem sa divinăm noi acuma, dar putem anticipa scenariile favorabile pe care le urmăresc părțile.

Rușii au schimbat inca o data strategia, e al patrulea plan pe care il încearcă din câte îmi dau eu seama. Au renunțat pentru moment la odessa și kharkiv, s-au oprit din push catre kyiv, consolidează si reorganizează unitățile pe toate liniile astea. Ofensiva relevantă acum e in mariupol. Ideea e să elimine buzunarul ucrainean rămas în oraș cat mai repede astfel incat sa isi asigure spatele. După ce iau orasul, vor folosi trupele astfel degrevate pentru a împinge in sus si a forța incercuirea trupelor ucrainene de pe linia de contact cu lnr/dnr. Dacă incercuiesc si elimină unitățile astea, vor împinge în continuare in sus, formând încă un buzunar cu kharkiv in mijloc. După ce elimină sau macar izolează kharkiv, vor împinge din nou in sus, înspre kyiv. Dacă le iese, vor putea sa asedieze kyiv și să pregătească un asalt credibil asupra capitalei ucrainene. Dacă iau kyiv si au distrus pe parcurs si nucleul militar ucrainean din donbass, vor putea forța capitularea de facto a ucrainei.

Pe partea ailaltă, ucrainenii profita de avantajul defensiv și distrug disproporționat de multe unități ruse. Cu cât se apără mai mult in mariupol, cu atât o sa ramana mai puține efective rușilor pentru a încercui ucrainenii in donbass. Dacă rușii nu reușesc să elimine trupele ucrainene din donbass, nu vor reuși să incercuiasca kyiv, daca nu iau kyiv,  pierderile acumulate de armament, moral și soldați vor vulnerabiliza intregul front rus. Ucraineni vor putea incepe in acel punct contraofensive succesive prin care să incercuiasca si elimine unități rusești pana in punctul in care frontul rus colapseaza si negocierile se pot duce de pe o pozitie victorioasă, nu ca acum.

Mai sunt doua elemente importante care se dezvolta în timp si sunt relevante pentru negocieri.

Rușii omoară o grămadă de oameni și or sa omoare inca si mai multi, mai sunt încă spitale, școli, grădinițe și maternități de bombardat și or sa le bombardeaze pe toate. A fost cumva relevant ca prima mea reactie când am văzut faza cu teatrul in fata căruia ucrainenii scrisesera „copii” a fost omg, no, no, no, just don’t, dupa care am intrat pe twitter și am văzut că toți oamenii pe care i-am urmarit pe siria strigau fix acelasi lucru, omg, no, no, just don’t.  Înțelegeți, va rog, ca rușii n-au bombardat teatrul ala pentru că aveau vreun interes militar sa omoare fix civili care se adaposteau acolo. Vă dați seama că nu-i încurcau cu nimic, nu? Rușii au bombardat teatrul tocmai pentru a le demonstra ucrainienilor ca nu au nicio limită. Teroarea e scopul, nu vreun fel de beneficiu tactic local.

„arata-mi unde sunt copiii tăi, arata-mi unde sunt bolnavii și răniții tai, arata-mi unde sunt mamele tale, bătrânii tăi, doctorii tăi, ambulanțele tale, arata-mi unde sunt toti acei oameni pe care n-ai crede ca cineva poate sa fie atâta de crud sa ii omoare. Arata-mi și pe aia o sa-i omor primii ca să înțelegi cu cine ai de-a face.”  Sa pui o cruce roșie pe o clădire sau sa scrii „copii” in fata ei nu inseamna decât să dai o oportunitate unui pilot rus să iti demonstreze ca nu ii pasă. Ei bine, e greu să reziști psihologic unui astfel de inamic despre care știi că si-a abandonat umanitatea pentru o leafa in ruble și o medalie de brav criminal de război.

A doua chestie care contează și are efect invers față de prima de mai sus e aia cu armamentul care curge spre ucraina dinspre nato. Cu fiecare zi care trece, înzestrarea tehnică a armatei ucrainene crește, nu scade, și crește repede si cu tot felul de arme din ce în ce mai sofisticate.  La ruși e fix invers, fiecare zi le scade tehnica militară disponibilă si vor ajunge în curând dacă n-au ajuns deja sa înlocuiască ce pierd cu chestii mai proaste decât alea pierdute, nu ca la ucraineni.

Din cauză că nu putem estima cu precizie impactul factorilor ăstora doi, evolutia lor si in ce masura se vor anula reciproc, nu putem determina când anume vor începe negocierile reale si cine o să aibă mâna mai puternică la masă. Ne vom da seama destul de probabil in functie de temele negociate.

Cat timp discută despre povesti de adormit copiii gen aderarea la nato, ue, demilitarizare, denazificare si alte traznai, mai e mult până departe. Nici rușii, nici ucrainenii nu dau doi bani pe hârtii, poa sa semneze orice si apoi sa faca orice, cum face toată lumea tot timpul. Ce este relevant, după părerea mea, e controlul pe teritoriu. Cine ce dă cui. Aia e întrebarea cheie, nu daca ne promitem unii altora marea cu sarea pe hârtie. Rezistă ucrainenii pana se pune in discutie Crimeea ? Sau vor ceda inainte si vor accepta înghețarea statutului crimeei, dar vor cere tot donetsk si lugansk? Sau vor ceda si mai înainte și vor lasa rușilor și parte din est? Cat din est? Nu știm, dar asta e substanța negocierilor, nu povești cu nato și alte abureli propagandistice rusești.

Vom vedea împreună în urmatoarele săptămâni sau luni, nici măcar asta nu e clar. Până atunci, va las cu un mesaj din partea mea pentru băieții de la red bull: Karma, frate! Țineți-o tot așa!

Textul a fost preluat, cu acordul autorului, de pe pagina de Facebook –  Radu Ghelmez.

 

 

Sursă foto – asiatimes.com

Textele preluate în categoria ”Opinii” sunt asumate de autori și nu reprezintă, neapărat, poziția site-ului alert24.ro