Într-un articol pentru Republica.ro, Adrian Ierulescu atrage atenția că proesorii și învățătorii fac, pe lângă muncă efectivă cu elevii, și foarte multe activități care nu au legătură cu educația. Aceștia pierd mult timp cu dosare, birocrație și proceduri.

sondaj

”Problema e cine îi face Școlii treaba ei? Că profesorii și angajații școlii au alte treburi: strâng cereri, centralizează date, întocmesc dosare, centralizează anchete sociale, studiază legi și regulamente din alte domenii de activitate, proceduri și instrucțiuni de acordare a burselor sociale, a programului „Bani de liceu”, a programului „Euro 200”, analizează adeverințe de venit. Fac situații către primării, către direcții de ajutor social, către agenții de plăți. Primesc cereri de alocații, colectează coduri IBAN, răspund pentru exactitatea datelor. Raportează cazuri covid către DSP, către ISJ/ISMB, către oricine îi mai cere. Gestionează copii cu CES, solicită cazarmament, indemnizații de hrană, rechizite. Școala face analize de risc, strategii de securitate, rapoarte energetice, proceduri de acces în curtea școlii după ore pentru ca cetățenii să joace tumba. Acum, mai nou, o să facă și teste de salivă elevilor.

Apreciez încrederea care i se dă acestei instituții, dar repet, școală cine mai face? Cine mai are timp să pună în practică planurile acelea strategice, să facă ore, să producă învățare, să se conecteze cu elevii și altfel decât la colectat scutiri, adunat acorduri pentru testare, declarații pentru prelucrarea datelor de către diferite instituții, întocmit dosare și alte „hârtii” străine de școală, dar care justifică munca altor funcționari administrativi.

Toate aceste „servicii” pe care le face școala pentru stat ar fi ca și când l-ai pune pe șoferul de autobuz să dea zăpada din stații, să verifice unde se duc călătorii și cu ce scop. Ca și când l-ai pune pe funcționarul de stare civilă să primească cererile de ajutor de deces de la Casa de Pensii și să le trimită centralizat sau pe un medic să facă anchete sociale despre mediul de trai al pacienților.”

Continuarea pe Republica

 

 

Sursă foto – bbc.com