Trupele de intervenție ruse care au înăbușit revoluția din Kazahstan vor începe retragerea din țară

Președintele Kazahstanului, Kasim Tokaev, a confirmat că trupele de intervenție ruse care au ajutat la reprimarea brutală a revoltelor din această țară, se vor retrage începând de miercuri. Informația a fost transmisă de administrația prezidențială kazahă, citat de agenția de presă rusă Tass.

„Mâine (n. red. – miercuri, 13 ianuarie 2022) începe retragerea organizată a contingentului de menținere a păcii OTSC. Am purtat discuții cu liderii statelor implicate. Folosind această oportunitate, vreau să-mi exprim gratitudinea pentru conducerea comandamentului pentru munca realizată pe parcursul acestor zile

Prezența contingentului OTSC în Kazahstan, inclusiv în Almatî, a jucat un rol important din punctul de vedere al stabilizării situației din țara noastră” – a spus Tokaev.

Presa kazahă apropiată lui Tokaev a scris că „datorită deciziei sale de a trimite forțe adiționale în Almatî, inclusiv cele străine, orașul a fost salvat de teroriști”.

Proteste masive au erupt în mai multe orașe din Kazahstan din 2 ianuarie, iar tensiunile sociale au escaladat rapid în conflicte cu forțele de ordine și atacarea clădirilor guvernamentale. Mii de oameni au fost răniți, iar peste 10.000 arestați.

 

 

Sursă foto – dw.com