Lucian Ciolan, prorector al Universității din București, a declarat că „Studiile internaționale comparative ne-au arătat asta, că mediul rural este cu o clasă și ceva în urma mediului urban. Nu vreau să mă gândesc cam cu cât ar fi în urmă acum, pentru că tot dezavantajații sunt loviți de chestiunile astea”, în cadrul unei dezbateri online, în legătură cu pierderile de învățare.
Acesta a spus că există discrepanțe și în interiorul unei clase: „Studiile arată că sunt discrepanțe uriașe inclusiv în interiorul unei clase cu privire la pierderile de învățare. Copiii n-au suferit aceleași pierderi. Dacă cineva are pierderi în învățare și nu a reușit să înțeleagă nu știu ce concepte la biologie, pe el nu trebuie să-l stresezi cu ceea ce a învățat deja la matematică. El trebuie să-și petreacă timpul de remediere pe ceea ce nu știe”.
Una dintre soluțiile propuse de prorectorul Universității din București este legată de intervențiile remediale: „Noi putem face ceea ce se cheamă predarea la nivelul potrivit. Se poate dedica o parte a programului școlar pe intervenții remediale, în care copiii să nu fie toți deodată în clasă. O parte a programului școlar poate fi dedicată lucrului în clasa ta obișnuită, iar o altă parte, probabil mai mică a programului școlar, poate fi dedicată lucrului în grupe cu pierderi de învățare similare”.
Dezbaterea se poate vedea AICI.
Sursă foto – edupedu.ro