Epidemiologul Octavian Jurma anunță că tot mai multe experți din străinătate solicită ca varianta Omicron să fie declarată cu transmitere aeriană. Solicitările se fac în urma cercetărilor care încearcă să afle de ce varianta se transmite atât de rapid.
Potrivit ultimelor date, rata de creștere Omicron față de Delta în Danemarca și în Marea Britanie a ajuns la 600%. Octavian Jurma spune că numerele sunt prea mici că să se realizeze statistici concludente, însă sunt suficient de mari că să ofere serie de răspunsuri preliminare în ceea ce privește virulența și modul de transmitere.
”Rata de crestere Omicron fata de Delta in Danemarca a ajuns la 600%! La fel si in Marea Britanie.
O rata de dublare sub 2 zile este aproape imposibil de conceptualizat. Omicron se misca mai repede in Europa unde e iarna decat in Africa de Sud unde este vara.
In Africa de Sud rata de dublare a scazut la 3 zile, in continuare mult peste maximul din Delta.
Imi doresc si eu foarte tare sa confirmam natura mai blanda a variantei Omicron. Nu pot insa nici sa ignor datele care vin din tot mai multe surse care ne spun ca este la fel de virulenta ca restul variantelor de pana acum si diferenta intre tari va fi data de rata de vaccinare, demografie si masurile luate de guverne.
Chiar daca Africa de Sud se fereste sa declare decese Omicron pentru ca se simte pedepsita pentru ca declarat identificarea variantei B.1.1.529 , avem deja 2 saptamani consecutive de dublare a numarului saptamanal de decese si un numar mare de spitalizari care cresc mai rapid ca in Delta.
Europa este insa continentul care ne intereseaza cel mai mult. Danemarca are cel mai bun program de supraveghere genomica COVID-19 din lume. In imagine aveti datele legate de spitalizare in perioada 22 noiembrie – 12 decembrie (de la confirmarea Omicron).
In primul rand trebuie remarcat pentru cei care se intreaba de Romania este verde si Danemarca rosie daca sunt mai bine vaccinati ca noi, ca in Danemarca sub 1% din cei cazurile noi ajung in spital. Compara asta cu 3% din cazurile noi care in Romania ajung in cimitir si iti dai seama ce diferenta face vaccinul.
Numerele sunt prea mici ca sa avem statistici concludente insa sunt suficient de mari ca sa ne dea o o serie de rasunsuri preliminare.
Procentul de spitalizare al cazurilor Omicron este insa 0.9%, similar celui cu alte varinate (Delta) care este de 0.8%. Este insa ceva mai mai mare, nu ceva mai mic. Deci nici un semn de reducere a virulentei (veste proasta), dar pe de alta parte nici un semn ca vaccinurile ofera o protectie mult scazuta fata de spitalizare (veste buna pentru vaccinati).
Faptul ca nu vedem cresterea numarului de cazuri noi in categoria 0-4 din Africa de Sud se datoreaz aprobabil to vaccinarii si gradului crescut de conformare al parintilor in Danemarca (primul grafic).
Acum vestile proaste:
– Cei 28 de pacienti Omicron au produs 9 infectari la persoane internate in spital (infectie noscomiala) fata de 1 produsa de cele 665 cei infectati cu Delta. Exista tot mai multe cereri pentru ca varianta Omicron sa fie declarata cu transmitere aeriana.
– Principala categorie de varsta in care Omicron a dislocat Delta este 15-29 de ani. Se confirma deci cresterea numarului de cazuri la tineri observat si in Africa de Sud.
Asadar chiar daca avem o bruma de vesti bune pentru persoanele individuale, nu avem vesti bune pentru autoritati si spitale.
Daca autoritatile sunt odihnite si relaxate pentru ca nu au facut mare lucru in valul Delta si se pot mobiliza acum pentru valul 5, spitalele si medicii sunt dincolo de limita de rezistenta intr-un moment in care ar trebui sa se pregateasca mult mai atent pentru valul Omicron decat pentru valul Delta.
Nu vreau sa imi imaginez consecintele unui numar mare de focare in spitale in mijlocul valului 5.
––
Ce inseamna transmisie aeriana sau aerogena? Insemna ca particule mult mai mici pot transporta cantitati infectioase de virus decat in cazul Delta. Aceste particule pot persista mai mult in aer si pot ajunge la distante mai mari de 2m.
Avem nevoie deci de filtre mai bune si de masti mai bune. E momentul sa trecem la FFP2 si FFP3 in spatiile inchise. Mastile chirugicale pot fi suficiente in spatiile deschise, insa in spatiile aglomerate FFP2 poate fi mai buna.
Masca este acum mijlocul primar de protectie fata de Omicron, indiferent daca esti vaccinat, trecut prin boala sau testat. La care se adauga, distantarea fizica (care trebuie marita) si igiena (care ramane aceeasi). – a scris Jurma pe pagina de Facebook
Sursă foto – https://www.facebook.com/photo/?fbid=248855390396978&set=a.111479487467903