Câteva sute de muncitori de la uzina Dacia de la Mioveni au protestat spontan, azi de dimineaţă, în incinta secţiei de Caroserie, folosind inclusiv vuvuzele, ca pe stadioane.

sondaj

Protestele au izbucnit din mai multe cauze, cea mai importantă fiind legată de bani. Sindicaliştii nu se înţeleg cu patronatul uzinei în ceea ce priveşte salariile şi celelalte recompense financiare, între ceea ce cer muncitorii şi ceea ce oferă patronatul existând discrepanţe mari.

Un exemplu: muncitorii cer majorarea lefurilor cu 800 de lei lunar pentru toţi salariaţii, începând de anul viitor. Patronatul oferă însă doar o majorare cuprinsă între 95 şi 140 de lei. De asemenea, patronatul a refuzat cererea sindicatului Dacia, de a acorda fiecărui angajat câte o primă de 500 de lei de Ziua Constructorului de Maşini.

Muncitorii mai doresc, de asemenea, ca toate cele câteva sute de contracte de muncă încheiate pe perioadă determinată să fie transformate în contracte pe perioadă nedeterminată, pentru a avea siguranţa locului de muncă asigurată. În imaginea de sus, liderul Sindicatului Automobile Dacia, Viorel Ungureanu, vorbind protestatarilor din secţia de Caroserie.

Un alt motiv de nemulţumire a muncitorilor de la Dacia este faptul că aceştia se tem de creşterea gradului de robotizare al secţiilor uzinei, creştere care ar putea să-i lase pe unii fără loc de muncă. Din acest motiv, acum aproximativ doi ani şi jumătate (în martie 2019, mai precis) a mai avut loc un protest spontan în incinta secţiei de Presaj, dar lucrurile s-au calmat relativ repede.

Sursă – argesulonline.ro

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/DaciaRomania