Introducerea taxei de solidaritate penalizează exact acele categorii de companii care se conformează fiscal şi care au reuşit să performeze în condiţiile sanitare restrictive, se menţionează într-un comunicat remis de Consiliul Investitorilor Străini (FIC), relatează Agepres.

sondaj

„Introducerea unor taxe în mod intempestiv, deşi nu este un caz singular, fără o analiză atât a impactului direct, dar şi comparativ cu compatibilitatea legislaţiei europene şi a posibilelor reacţii subsecvente, în loc să stimuleze economia astfel încât să genereze venituri în plus la buget, penalizează exact acele segmente de companii care se conformează şi au reuşit să performeze în condiţiile sanitare restrictive” – se menţionează în comunicatul citat.

Organizaţia atrage atenţia că introducerea taxei de solidaritate ar încetini creşterea economiei.

„FIC îşi exprimă îngrijorarea faţă de posibila introducere a unor noi taxe, precum cea de solidaritate, fiind o axiomă că în perioade de criză nu trebuie aplicate taxe mai mari pentru că ar frâna creşterea economiei care se află într-o perioadă de recuperare a pierderilor cauzate de pandemie” – se mai precizează în comunicat.

Consiliul Investitorilor Străini consideră că, de cele mai multe ori, luarea unor astfel de decizii fără o consultare reală cu mediul de afaceri, fără un dialog transparent şi o perioadă rezonabilă de ajustare nu va avea efectul scontat, iar impactul negativ în imaginea României e foarte greu de recâştigat.

Totodată, organizaţia patronală solicită autorităţilor să asigure predictibilitatea sistemului fiscal, pentru consolidarea sentimentului de încredere a investitorilor străini.

„Sentimentul de încredere al membrilor noştri în ultimul an a avut un trend pozitiv, în ciuda contextului sanitar şi restricţiilor în vigoare, tocmai pentru că a existat transparenţă şi predictibilitate asupra reglementărilor fiscale. De aceea, FIC consideră că stabilitatea sistemului fiscal, predictibilitatea, dar mai ales consultarea publică şi o analiză atentă a impactului deciziilor ce urmează a fi luate în acest domeniu vor putea crea un mediu economic care să stimuleze creşterea în mod sustenabil”– se menţionează în comunicat.

Consiliul Investitorilor Străini include aproximativ 120 de investitori cu capital străin din România, companii cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din Produsul Intern Brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 20 ani de la înfiinţarea organizaţiei, companiile membre FIC au susţinut întotdeauna importanţa dialogului între comunitatea de afaceri şi autorităţi.

 

 

Sursă foto – cnn.com