Institutul Bálványos și Transylvania Inquiry au prezentat miercuri, 10 noiembrie, un sondaj reprezentativ la nivelul maghiarilor din Transilvania, realizat pe 1218 subiecți. Potrivit reprezentanților celor două organizații, Toró Tibor și Kiss Tamás, aproximativ 60% dintre maghiarii din Transilvania care au împlinit vârsta de 18 ani au solicitat cetățenia ungară, iar tot aproximativ 25% dintre maghiarii din Transilvania nu intenționează să solicite cetățenia ungară. 42% dintre maghiarii din Transilvania care au și cetățenia maghiară au declarat că ar partiicpa la alegerile parlamentare din Ungaria.

sondaj

Doar 10% dintre maghiarii din Transilvania consideră că patria lor este România, şi numai 5%, că România este locul lor natal. Majoritatea respondenţilor au indicat că patria lor şi locul lor natal sunt Transilvania sau o altă regiune mai mică a acesteia, potrivit agenției maghiare MTI. Maghiarii din România consideră că patria lor, respectiv locul lor natal este, în primul rând, Transilvania (47%, respectiv 43%).

Unităţi teritoriale mai mici (Ţinutul Secuiesc, Partium, Banat, o aşezare dată) s-au regăsit în 37% dintre răspunsurile oferite la întrebarea cu privire la patrie şi locul natal. Menţionarea Ungariei sau a Bazinului Carpatic este neglijabilă în cadrul răspunsurilor. Doar 10% dintre cei chestionaţi au spus că România este patria lor, şi numai 5%, că este locul lor natal.

 

 

Sursă foto – dw.com