Institutul Bálványos și Transylvania Inquiry au prezentat miercuri, 10 noiembrie, un sondaj reprezentativ la nivelul maghiarilor din Transilvania, realizat pe 1218 subiecți.

sondaj

În privința preferințelor politice nu s-au înregistrat schimbări: 83%, marea majoritate, a maghiarilor din Transilvania cu cetățenie ungară ar vota cu FIDESZ. Cel mai popular partid ungar de opoziție în Transilvania este Jobbik, cu un procent de 4%. Lista comună a opoziției ungare nu mobilizează electoratul maghiar din Transilvania. Partidele de opoziție ungare în mod individual ating împreună un procent de 7%, lista comună a acestora obține un procent de doar 3%.

57% dintre maghiarii din Transilvania au declarat că sunt informați cu privire la procesul electoral, dar jumătate dintre ei au arătat că ar fi bucuroși dacă ar fi ajutați în această procedură. 32% au arătat că nu ar putea parcurge singuri procedura de înregistrare, iar 26% au spus că nu știu cum se completează formularul pentru votul prin corespondență.

Din sondaj rezultă că respondenții sunt mai interesați de politica maghiară din Transilvania – 38%, după care de politica din Ungaria – 25%, și doar 16% de politica din România.

94% dintre maghiarii din Transilvania îl cunosc pe Viktor Orbán, 89% îl sprijină, simpatizează cu acesta. Primul ministru al Ungariei îl devansează pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, care este cunoscut de 89% dintre maghiarii din Transilvania și simpatizat de 78% dintre aceștia.

Alături de Viktor Orbán, doar alți trei politicieni din Ungaria depășesc pragul de 50% de cunoaștere în rândul maghiarilor din Transilvania: Ferenc Gyurcsány – fost premier, lider al opoziției (83%), Péter Szijjártó – ministrul de externe (69%) și Gergely Karácsony – primarul general al Budapestei (59%).

Politicianul ungar cu cel mai mare grad de respingere în rândul maghiarilor din Transilvania este Ferenc Gyurcsány (77%), urmat de Klára Dobrev și Gergely Karácsony cu câte 45-45%. Potrivit sondajului, din 2013, a scăzut gradul de cunoaștere asupra politicii din Ungaria a maghiarilor din Transilvania.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/orbanviktor