Premierul Poloniei cedează în disputa cu UE – Cred că în lunile următoare va apărea o idee de compromis în interiorul coaliţiei

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a estimat joi că în interiorul coaliţiei sale de guvernare ar putea fi convenit în lunile următoare un compromis pentru dizolvarea Camerei disciplinare a judecătorilor, cerută de Comisia Europeană. Curtea de Justiţie a UE a impus Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi, despre care ministrul polonez al justiţiei spune că ţara sa „nu poate şi nici nu trebuie să o plătească”.

„Cred că în lunile următoare va apărea o idee de compromis în interiorul coaliţiei noastre, o idee care de asemenea trebuie să fie acceptabilă pentru preşedinte, cu privire la Camera Disciplinară a Curţii Supreme”- a declarat Mateusz Morawiecki, citat de agenţia EFE

Reacţia sa survine după ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că Polonia trebuie să desfiinţeze noua cameră disciplinară pentru judecători înainte ca Bruxellesul să-i aprobe Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Cred că este realizabil, sper că vom ajunge la un acord. Dar partea de reforme este o condiţie sine qua non”- a indicat ea.

 

 

Sursă foto – dw.com