„Profesorul nu ar trebui să pretindă că deține adevărul absolut despre vaccinare”, indiferent dacă s-a vaccinat sau nu, spune profesorul de filosofie Doru Căstăian într-un interviu pentru Școala 9.
Am vorbit cu cadrul didactic și despre cazul recent, publicat de Libertatea, al profesoarei din Botoșani care le-a spus elevilor că dacă te vaccinezi, „ajungi legumă peste doi ani”.
Școala 9: Ce părere aveți despre cazul profesoarei de muzică din Botoșani, care le-a spus elevilor că vaccinul anti-covid te transformă într-o legumă? Cât de reprezentativă este această poziționare pentru cadrele didactice din România?
Doru Căstăian: Am avea nevoie de un studiu sociologic ca să vă pot da un răspuns exact. Însă, din ce am văzut la colegii mei de la Casa Corpului Didactic, la liceul și la facultatea unde predau sau pe Facebook, nu cred că este tipic pentru sistemul de învățământ.
Chiar dacă ne raportăm la procentul de profesori nevaccinați, de aproximativ 40%, vreau să cred că cei mai mulți dintre ei știu să facă diferența între ceea ce cred ei despre vaccinare și care este rolul lor în clasă. Una este să nu vrei tu să te vaccinezi și alta este să le spui elevilor să nu se vaccineze, invocând temeri personale și mituri în loc de argumente științifice.
Școala 9: În spațiul public sunt criticați nu doar profesorii care le spun copiilor să nu se vaccineze, ci și cei care le spun că trebuie să-și facă vaccinul.
Doru Căstăian: Profesorii trebuie să se obișnuiască că indiferent ce vor spune la catedră vor exista colegi de cancelarie, părinți sau elevi nemulțumiți. Eu nu cred în niciuna dintre aceste abordări. Profesorul nu ar trebui să vină la catedră și să pretindă că deține adevărul absolut despre vaccinare, drept urmare e îndreptățit să le spună ce să facă.
Profesorii trebuie să se obișnuiască că indiferent ce vor spune la catedră vor exista colegi de cancelarie, părinți sau elevi nemulțumiți. Eu nu cred în niciuna dintre aceste abordări. Profesorul nu ar trebui să vină la catedră și să pretindă că deține adevărul absolut despre vaccinare, drept urmare e îndreptățit să le spună ce să facă.
Școala 9: Și-atunci cum ar trebui profesorii să le vorbească elevilor despre vaccinare?
Doru Căstăian: M-am tot gândit cum este mai etic, și-am ales, cred eu, o cale moderată. Dacă un elev deschide acest subiect, răspund că eu și familia mea ne-am vaccinat. Le spun că eu consider că vaccinarea este calea rațională și cea mai eficientă prin care pot avea grijă de mine și de cei din jurul meu. Dar acest „eu consider” face toată diferența. Una este să le spui că tu ai o anumită părere și alta este să-ți impui punctul de vedere, folosindu-te de autoritatea de la catedră.
Continuarea pe Școala9.ro
Sursă foto – dw.com