Guvernul a adoptat în septembrie o hotărâre prin care impune obligativitatea Certificatului verde pentru participarea la anumite evenimente în localitățile cu rată peste 3 la mie. Decizia este contestată însă de mai mulți specialiști în drept, care spun că o astfel de restrângere a drepturilor poate fi realizată, conform Constituției, doar prin lege nu prin HG.

sondaj

Instituția Avocatului Poporului a atras atenția încă de la începutul pandemiei cu privire la măsurile care încalcă flagrant drepturile omului sub pretextul protejării lui.

”Reamintesc că pentru limitarea oricăror drepturi constituționale, e nevoie de lege organică, nu de HG. De fiecare dată când ni se cere certificatul verde, să aveți în vedere că baza legală pentru asta este un HG, nu o lege organică trecută prin Parlament.

Desigur, clasa politică are timp de absolut orice, de certuri, de execuții, de impartirea banilor, mai puțin să guverneze responsabil. Până la acest moment, acea lege trebuia demult dezbătută și supusă la vot.

Dar cum le e frică de popor, se prefac că nu observă că in prezent, condiționarea libertății prin certificatul verde nu are bază legală.”a SCRIS PE PAGINA DE FACEBOOK JURNALISTA SIDONIA BOGDAN

”Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerințele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege”a spus șeful CNCD, Csaba Asztalos

 

 

Sursă foto – dw.com