Zeci de mii de polonezi au ieșit la proteste pentru a sprijini apartenenţa țării la UE, după decizia Curţii Constituţionale poloneze care contestă întâietatea dreptului european în faţa celui naţional

Zeci de mii de polonezi au participat duminică la manifestaţii la Varşovia şi în alte oraşe ale Poloniei pentru a susţine apartenenţa ţării lor la UE, după decizia de vineri a Curţii Constituţionale poloneze care contestă întâietatea dreptului european în faţa celui naţional.

Contestatarii guvernului conservator polonez văd în acest verdict un prim pas către un ”Polexit”, o ieşire a Poloniei din UE. Opozantul Donald Tusk, fost premier liberal şi fost preşedinte al Consiliului European, a lansat duminică dimineaţă un apel concetăţenilor săi ”să apere o Polonie europeană”. ”Zeci de mii de persoane la Varşovia şi în peste 100 de oraşe şi sate în Polonia au venit să protesteze împotriva a ceea ce acest guvern face ţării noastre”, a spus apoi Tusk în faţa unei mulţimi imense la Varşovia purtând drapelul UE, potrivit France Presse.

Premierul Mateusz Morawiecki a asigurat după decizia Tribunalului Constituţional că nu există nicio intenţie din partea guvernului său ori a partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) de a scoate Polonia din UE, autorităţile de la Varşovia încercând doar să atragă atenţia asupra modului în care Polonia este tratată de instituţiile UE şi de unii oficiali europeni. ‘Noi vrem o comunitate de respect şi nu o grupare a celor care sunt egali şi mai egali. Aceasta este comunitatea noastră, Uniunea noastră’, a explicat el.

Tribunalul Constituţional polonez a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene. ”Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor” – a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional, care a denunţat ”ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez”.

 

 

Sursă foto – politico.eu