Ungaria a oferit României ajutor pentru îngrijirea pacienților cu Covid-19, întrucât țara noastră se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de COVID-19 și cu o lipsă de paturi la Terapie Intensivă, împingând sistemul românesc de sănătate la un pas de colaps.

sondaj

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a trimis o scrisoare în weekend oferind asistență României în tratarea pacienților cu COVID-19, a declarat Ministerul Ungar de Externe pentru The Associated Press.

„Sunt în curs negocieri între părțile române și maghiare cu privire la forma concretă de asistență”, se spune în comunicatul ministerului maghiar.

Până la acest moment, Ministerul Sănătății din România nu a răspuns la email-ul prin care Associated Press solicita joi informații despre ajutorul oferit de Ungaria.

România, cu o populatie de 19 milioane, este a doua țară cel mai puțin vaccinată din UE, cu doar 34% dintre adulți complet vaccinați, comparativ cu 74% din întregul bloc UE.

Joi, șeful comitetului român de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a comparat situația sumbră actuală din România cu cea din Italia, care a fost una dintre cele mai afectate țări la începutul pandemiei.

România raporta aproximativ 1.000 de infecții cu COVID-19 pe zi în urmă cu aproximativ o lună, dar cazurile zilnice din această săptămână au crescut până la recorduri de peste 15.000. Pentru prima dată de la declanșarea pandemiei, România a înregistrat miercuri peste 300 de decese într-o singură zi.

Există în jur de 1.500 de pacienți COVID-19 care primesc îngrijiri în unitățile de terapie intensivă din România, situație care întinde sistemul de îngrijire a sănătății aflat în dificultate la capacitate maximă.

Scenariul a determinat autoritățile noastre să suspende tratamentele medicale fără urgență timp de 30 de zile, în timp ce se încearcă scăderea presiunii asupra spitalelor.

De asemenea, ministrul maghiar de externe Szijjarto a scris sâmbătă într-o postare pe Facebook că „dacă este nevoie să aibă grijă de pacienți, sistemul de asistență medicală din Ungaria are capacitatea de a face acest lucru, astfel încât (România) să poată conta pe noi”, referindu-se la pacienții incendiului de la Spitalul Constanța.

Ungaria, o națiune de 10 milioane de persoane, cu 66% din toți adulții complet vaccinați, a experimentat ea însăși o creștere recentă a indicatorilor pandemiei COVID-19, ajungând la un număr de spitalizări întâlnit doar la începutul verii. Ungaria a înregistrat joi 837 de noi cazuri de infecție COVID-19, comparativ cu 14.467 în România.

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – dw.com