Vasile Bănescu purtător de cuvânt al BOR – Cei care susțin antivaccinismul în biserică se autodescalifică teologic, cultural și moral

România a ajuns în valul patru al pandemiei de coronavirus la cifre halucinante privind îmbolnăvirile. Mobilizarea întregii societăți pentru a face față noilor provocări este, mai mult ca oricând, o necesitate.

Tot mai multe voci spun că o implicare mai vocală a BOR, majoritară, ar duce la o mai bună mobilizare a oamenilor pentru vaccinare.

„Biserica, însă, nu este o instituție medicală, nici măcar exclusiv social-filantropică, ci eminamente religioasă, spirituală, rațiunea sa fundamentală de existență și funcționare fiind cea liturgică, sfințitoare și călăuzitoare în plan moral, duhovnicesc”- atrage atenția Vasile Bănescu.

Vasile Bănescu – ” Niciun Sinod al Bisericii nu poate emite informații sau documente cu conținut medical, circulara la care vă referiți fiind, desigur, echivalentul perfect al documentului pe care și BOR împreună cu celelalte culte l-au primit și explicitat enoriașilor din România.

Nici Părintele Patriarh, nici eu, deși cred că am fi putut, nu am practicat subtilitatea, teologică sau nu, în transmiterea mesajului oficial al Bisericii în legătură cu vaccinarea în plină pandemie. E redundantă reiterarea poziției generale a Bisericii care a fost mereu favorabilă vaccinării, subliniind simultan necesitatea respectării principiilor de natură etică.

Vaccinarea trebuie să rămână un act profilactic responsabil, acceptat pe baza unei informări clare și complete oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni. Opțiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor și a extremismelor de tot felul. Doar cineva bine informat din surse sigure, credibile, validate instituțional, poate lua o decizie adecvată, menită să-i protejeze sănătatea personală și pe a celor dragi.

Despre iraționalul antivaccinism abuziv justificat religios am vorbit deja anterior. Cei ce îl susțin, predicându-l eventual în biserică, se autodescalifică teologic, cultural și moral. Confundarea, amestecarea planurilor medical și religios, ca și nedeosebirea duhurilor, e foarte periculoasă.”

 

 

Sursă foto – basilica.ro