Scrisoarea unui profesor anonim – Învățământul românesc a eșuat și pentru că mulți elevi sunt demotivați să vină la școală, chiar de către majoritatea cadrelor didactice

Profesorul aninom este un proiect Edupedu.ro prin care orice cadru didactic poate scrie pe adresa [email protected] despre problemele sau soluțiile identificate în școală/învățământ, sub protecția anonimatului.

 „Sunt cadru didactic în învățământul preuniversitar la două unități școlare din județul Ilfov. Am ales această arie geografică din mai multe motive, dar aceste cauze vor fi detaliate cu altă ocazie.

Acum vreau să afirm un lucru pe care din ce în ce mai mulți îl intuiesc, dar puțini o spun: învățământul românesc a eșuat.

Învățământul românesc a eșuat pentru că 23 de elevi dintr-o sută renunță la școală în mediul rural chiar înainte de accederea la liceu.

Învățământul românesc a eșuat pentru că mulți părinți de bună-credință nu au mijloace financiare pentru a-și susține copiii într-un mediu educațional complet gratuit. În teorie. Pentru că în esență, deși am insistat cât am putut împotriva acestei cutume, părinții au obligația sau sunt îndemnați să achiziționeze diverse materiale pentru cei mici. Ceea ce oricum ai da-o, numai gratuit nu este. Mai ales pentru o mamă care mă roagă să plătesc o astfel de culegere pentru fata ei, cu mențiunea sfioasă că voi primi bănuții respectivi în curând.

Învățământul românesc a eșuat și pentru că mulți elevi sunt demotivați să vină la școală, chiar de către majoritatea cadrelor didactice. Și nu sunt întrebați cum se simt, de ce se simt în acel mod și ce ar dori să schimbe profesorii în abordarea lor, astfel încât interacțiunea să decurgă firesc, ca într-un parteneriat loial, bazat pe principii, empatie și încredere.”

Continuarea pe Edupedu.ro

 

 

Sursă foto – cnn.com