Islanda – prima ţară din Europa cu un parlament majoritar feminin

În urma alegerilor legislative derulate sâmbătă, 33 din cele 63 de mandate ale parlamentului de la Reykjavik vor fi ocuate de femei. O premieră în Europa.

Cu ceva mai mult de 52% de femei în Althingi – parlamentul de la Reykjavik – Islanda înregistrează o premieră în Europa. Până acum, cu 47% deputate, Suedia ocupa primul loc în clasamentul celor mai feminizate parlamente europene, potrivit unor date furnizate de Banca mondială.

Performanţa islandeză este cu atât mai salutară cu cât nu există legislaţie în această insulă nord-atlantică de 370.000 de locuitori care să impună cote de femei. Mai multe partide au instaurat însă de bună voie un număr minim de candidate.

În acelaşi timp, rezultatul nu este surprinzător întrucât Islanda a fost pionieră de multă vreme în materie de egalitate de sexe şi drepturile femeilor. Astfel, Islanda a fost  prima ţară care a ales încă din 1980 o femeie preşedintă. Mai recent, insula a legiferat în materie de paritate salarială. Nu e deci de mirare că Islanda este de mai bine de un deceniu considerată cea mai egalitară ţară din lume, potrivit unui clasament întocmit de Forumul economic mondial.

În ciuda acestei premiere istorice pentru femei, în mod paradoxal o femeie este principala victimă a scrutinului de sâmbătă. Partidul ecologist, cel al premierei ţării Katrin Jakobsdottir, a pierdut trei mandate în parlament şi a trecut în spatele celor două partide de dreapta cu care se aliase la putere.

 

 

Sursă foto – cnn.com