Șase partide de opoziție din Ungaria se aliază pentru a-l înlătura pe Viktor Orban de la putere. Acesta conduce guvernul de la Budapesta de 11 ani

Șase partide de opoziție din Ungaria se reunesc într-o încercare istorică de a-l demite pe premierul ultra-conservator Viktor Orban, care a câștigat trei alegeri consecutive și conduce țara de 11 ani.

Cele șase formațiuni politice se vor uni în spatele unui candidat pentru a-l contesta pe Orban la alegerile parlamentare din Ungaria, care sunt programate pentru anul viitor.

Orban, care conduce partidul Fidesz și este prim-ministru din 2010, a câștigat trei alegeri succesive.

Mai târziu în această lună, partidele de opoziție vor organiza un alegeri primare pentru a alege un candidat. O a doua rundă este așteptată să aibă loc la începutul lunii octombrie. Câștigătorul va fi susținut de partidele de opoziție la alegerile din 2022.

„Este o etapă imensă”, a declarat Róbert László, expert în politica maghiară, citat de Euronews.

„Nimic din toate acestea nu s-a mai întâmplat în Ungaria. Cunoaștem sistemul electoral al partidului Fidesz din 2011, dar partidele de opoziție nu aveau nici pe departe acest tip de colaborare cuprinzătoare înainte de alegerile din 2014 sau 2018. Alegerile primare fac parte din această nouă cooperare între partide”- a afirmat László.

„Aceasta este cu siguranță o dezvoltare riscantă pentru Fidesz. Politica anterioară a partidului era să separe opoziția în speranța că nu vor putea lucra împreună. Dar acum se dovedește că pot coopera. Nu a fost doar din cauza acordului asupra alegerilor primare. Părțile erau deja dispuse să coopereze. Iar aceste alegeri reprezintă numai o consecință a acestui fapt”- a adăugat Róbert László.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/orbanviktor