Cum îşi falsifică românii adeverinţele de vaccinare – 100 de euro prin Telegram

În schimbul a 100 de euro, o rețea de falsificatori întocmesc certificate false de vaccinare, aparent eliberate de Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București, care atestă că persoana respectivă a fost vaccinată cu Johnson & Johnson. Aceștia acționează pe aplicația rusească Telegram, într-un grup cu peste 600 de membri, a descoperit o anchetă Digi24.

Managerul spitalului bucureștean a transmis că unitatea sa nu are centru de vaccinare, iar poliția a deschis o anchetă penală. Falsificatorii își selectează clienții de pe grupul „CERTIFICAT_COVID19” creat pe aplicația Telegram, considerată una din cele mai sigure aplicații de mesagerie.

După ce preiau datele persoanele ale doritorilor, ei le livrează certificate de vaccinare în schimbul sumei de 100 de euro. Pe aplicație, falsificatorii anunță că fac la comandă certificate de vaccinare fără a te vaccina, iar cine este interesat să obțină un astfel de document este îndemnat să abordeze în privat userul E_Vaccin, un cont care nu este asociat unui nume real și nici unui număr de telefon.

Documentul creat de falsificatori conține antetul Ministerului Sănătății, pare a fi emis din centrul de vaccinare al Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală.

În adeverință se atestă că persoana respectivă a fost vaccinată chiar în ziua respectivă cu serul Johnson&Johnson. Atașat este și un document cu cod QR care să poată fi folosit pentru călătorii în străinătate.

 

 

Sursă foto – epp.com