Guvernul australian respinge vizele pentru mai mult de 100 din angajații fostei sale ambasade în Afganistan

Peste 100 de angajați ai ambasadei australiene au fost respinși pentru viză în Australia, în ciuda faptului că mulți au lucrat acolo până în ziua în care ambasada s-a închis, scrie The Guardian. Un agent de securitate spune că a lucrat la ambasada din Kabul timp de 10 ani, iar acum guvernul i-a „întors spatele”. Paznicul, care a dorit să-și protejeze identitatea, a declarat pentru The Guardian Australia că ultima sa zi de lucru a fost 15 iulie, misiunea lui fiind de a proteja ambasada australiană și personalul acesteia.

„Din păcate, guvernul australian ne-a întors spatele, lasând în urmă 196 de persoane cu familiile lor, unii lucrând la ambasadă peste 20 de ani”- a mai spune agentul de securitate.

El a primit un e-mail de la Departamentul Afacerilor Externe și Comerț sâmbătă, la patru luni după ce a depus cererea.

Ministrul australian pentru afaceri externe a analizat cererea dvs. Din păcate, nu sunteți eligibil (…)”– se arată în scrisoare. Agentul face parte dintr-un grup care a lucrat cu normă întreagă la Ambasadă și cărora li s-a spus că munca lor acolo nu e suficientă pentru a le acorda un loc în avioanele care evacuează oamenii.

Australia și-a închis brusc ambasada din Kabul în luna mai, spunând că nu poate garanta securitatea personalului. Potrivit guvernului federal: „angajații afgani la nivel local vor putea face o cerere de viză în cadrul programului umanitar australian. Aceștia vor fi obligați să îndeplinească criteriile standard de viză, inclusiv cerințele de sănătate, caracter și securitate. ”. Agentul susține că îndeplinește criteriile stabilite de guvern și apelează și la compasiune, nu doar la barierele birocratice.

Glenn Kolomeitz, avocat specializat pe imigrație, care reprezintă sute de foști interpreți și personal de sprijin australian, a declarat că anteturile Ministerului de Externe au același număr de referință și sunt nesemnate. „În ultimele 24 până la 48 de ore, au scos peste 100 din aceste scrisori de respingere nesemnate sau cu același număr de telefon”, a spus el.

 

 

Sursă foto – australia