EXCLUSIVITATE Alert24 – Referendum pentru demiterea primarului municipiului Moreni, Constantin Dinu, o inițiativă USR-Plus Moreni

USR-Plus Moreni a anunțat oficial că începe campania pentru strângerea de semnături în vederea organizării referendumului pentru demiterea actualului primar al municipiului Moreni, Constantin Dinu.

După ce în ultima săptămână liderii USR-Plus Moreni au consultat, prin intermediul platformelor de socializare, cetățenii Municipiului Moreni, aceștia au decis că demersul lor este unul oportun, bazat pe nemulțumirile reale ale morenarilor față de activitatea edilului municipiului. Lipsa locurilor de muncă, lipsa de alimentare cu apă curentă în toate zonele municipiului sau starea proastă a drumurilor,  sunt doar câteva dintre lucrurile care-i nemulțumesc pe locuitorii municipiului Moreni.

Pentru demararea referendumului demiterii primarului municipiului este nevoie de strângerea a cel puțin 5.000 de semnături din partea locuitorilor Moreni-ului, reprezentând aproximativ 30% din populația cu drept de vot. Numărul persoanelor cu drept de vot în Moreni este de 16.507.

Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central, la alegerile locale din 2020 desfășurate la Moreni, s-au prezentat la vot 43,15% dintre cetățenii cu drept de vot, adică 7.242 persoane.

Constantin Dinu (PSD) a obținut 2.174 voturi, urmat de Matei Harabagiu (PNL) cu 1.541 voturi, Ciprian-Mihail Băicoianu (PER) cu 1.536 voturi și de Răzvan-Dumitru Bejan (ProRomânia), care a fost votat de 1.208 persoane. Alte 634 de voturi s-au împărțit între alți trei candidați, iar 125 de voturi au fost declarate nule.

Tocmai din acest motiv, USR-PLUS Moreni încearcă atragerea în procesul de strângere de semnături și partidele care au reprezentanți în Consiliul Local al municipiului (PNL, PER și ProRomânia). Pe lângă activitatea practică de strângere a semnăturilor, USR-PLUS a propus celor 3 partide crearea unei alianțe neoficiale și identificarea și susținerea unui candidat unic al celor 4 partide la alegerile din 2024, care să aibă șanse reale de a îl învinge în lupta electorală pe candidatul PSD.

Alert24 a stat de vorbă, în exclusivitate, cu inițiatorul acestui demers, vicepreședintele USR-PLUS Moreni, Gabriel Gogeoiu, dar și cu președinții celor 3 partide invitate să depună eforturi comune pentru a oferi șanse mai mari de reușită acestui referendum.

Vicepreședintele USR-PLUS Moreni, Gabriel Gogeoiu

Alert24 –  Care sunt motivele principale pentru care considerați că este necesară demiterea primarului Constantin Dinu?

G.G. –  Credem că răspunsul corect la această întrebare ar trebui să înceapă de la întrebarea de ce acum.

Domnul Dinu Constantin activează în administrația locală ca viceprimar sau primar de foarte mult timp, iar nemulțumirile legate de capacitatea sa de administrare a orașului există de o lungă perioada. Ca urmare, considerăm că acest pas putea fi făcut cu mult timp în urmă.

Acum pentru că în ultimii 2 ani societatea la nivel global a trecut prin transformări radicale în ceea ce privește percepția asupra ceea ce înseamnă viață pe pământ.

Acum pentru că omenirea în ansamblul ei trece prin 2 crize majore ( Covid și schimbările climatice) care au deja și vor avea deja din ce în ce mai multă influență asupra civilizației umane așa cum o cunoaștem noi astăzi.

Pentru că am clarificat momentul să revenim la motive:

Cel mai important motiv pentru acest demers este lipsa locurilor de muncă în Municipiul Moreni. Pare greu de crezut dar Municipiul Moreni, în loc să fie polul care atrage investiții și creează locuri de muncă inclusiv pentru muncitori din zonele limitrofe, este de fapt un furnizor de forță de muncă pentru comunele și satele învecinate. Cel mai bun exemplu este Comuna Filipești, unde lucrează  mulți cetățeni din Moreni și din satele învecinate.

Prioritizarea cel puțin discutabilă a investițiilor publice constituie un alt motiv de nemulțumire.  Ca să luăm doar un exemplu, inițierea demersurilor de construcție a unui alt corp pentru Primăria Moreni nu pare a fi o prioritate în momentul în care primăria a fost sesizată de nenumărate ori că acoperișul Liceului IL Caragiale se află într-o stare deplorabilă și există posibilitatea ca în curând procesul educațional să fie perturbat.

Lipsa de transparență decizională și a cheltuirii banului public începe să devină din ce în ce mai mult o problemă într-o societate digitalizată, în care oamenii au înțeles deja că orice informație ar putea și ar trebui să fie accesibilă la un click distanță.

Lipsa unei Autogări, lipsa unei toalete publice decente, lipsa totală de implicare a administrației în problemele de mediu sub umbrela faptului că procesul de colectare, urmat de reciclare, nu mai sunt în responsabilitatea primăriei odată cu semnarea contractelor de adeziune la ADI Deșeuri, vânzarea haotică a terenurilor și clădirilor aflate în patrimoniul UAT Moreni, chiar dacă o parte a consilierilor locali solicită adoptarea unei strategii în acest sens, și multe alte exemple au devenit deja o preocupare intensă la nivelul unei părți a cetățenilor Municipiului Moreni, mai ales în conjunctura actuală, menționată anterior.

Cetățenii par să realizeze din ce în ce mai bine că resursele nu sunt nelimitate, că este primordial să prioritizam cu mare atenție direcțiile de urmat, că este nevoie de o viziune „verde”, care să țină cont de nevoile actuale dar în noua conjunctură mondială.

Alert24 –   Care credeți că sunt șansele de reușită a acestei campanii de strângeri de semnături pentru demararea acestui referendum, având în vedere sunt necesare aproximativ 5.000 de semnături?

G.G.Această întrebare trebuie abordată din 2 puncte de vedere:

1: Există 5000 de persoane nemulțumite sau care au altă viziune asupra modului și persoanei care ar trebui să administreze orașul?

Pentru noi, răspunsul este clar da. Doar dacă ne uităm la numărul de persoane care s-au prezentat la vot și au ales alt candidat, acolo se regăsește deja numărul necesar de persoane pentru strângerea de semnături și organizarea referendumului.

  1. Poate USRPLUS ca unic actor în acest demers să coalizeze toți acești cetățeni?

Răspunsul este că teoretic este posibil, dar ar fi cu adevărat plauzibil dacă s-ar alătura demersului și celelalte partide care teoretic formează opoziția în Consiliul Local. Credem că nici alegătorii acestor partide nu se simt reprezentați de actuală administrație, din moment ce au votat împotriva ei.

Dacă adăugăm și cele câteva mii de alegători care nu s-au prezentat la vot deoarece nu au crezut probabil în abordarea individualistă a partidelor (aceea conform căreia candidatul propriu este unica soluție ce garantează succesul) atunci ajungem la concluzia că  aproximativ 80% din cetățenii cu drept de vot din Moreni constituie masa de alegători cărora ne adresăm prin acest demers.

Alert24 –    Vă bazați și pe participarea altor partide în procesul strângerii de semnături?

G.G.Deja au apărut în spațiul public poziționări timide pentru susținerea referendumului și din partea altor formațiuni politice. Ne așteptăm ca pe parcurs să ni se alăture cu toată forța și să dovedim cetățenilor că interesul acestora primează, nu orgoliile personale.

Alert24 –   În eventualitatea în care veți reuși strângerea numărului necesar de semnături, cum vedeți șansele reale ca locuitorii Moreni-ului să participle la referendum și să voteze pentru demiterea primarului în funcție?

G.G.Strângerea de semnături este doar un exercițiu democratic garantat de Codul Administrativ. Ea nu produce efecte, dacă nu este urmată și celelalte etape.

Numărul de semnături necesare este aproape identic cu numărul de persoane care ar trebui să se prezinte la vot.

Din punctul nostru de vedere etapa cea mai dificilă este strângerea de semnături. Odată ce locuitorii Municipiului vor semna pentru organizarea referendumului,  credem că nu va exista un motiv pentru care nu s-ar prezenta și la vot. Prin prezența la vot, pot duce la capăt un demers democratic, producând practic finalitatea a ceea ce și-au dorit atunci când au acordat semnătura.

Alert24 –   Ați avansat ideea identificării unui candidat comun pentru alegerile locale din 2024, care să reprezinte USR-PLUS, PNL, ProRomânia și PER. Care sunt motivele care au stat în spatele acestei propuneri?

G.G.Noi am avansat ideea, dar mai mult de atât, am avansat și o propunere în acest sens.

Ideea în sine (practic nu este o idee nouă și revoluționară) a fost îmbrățișată cu entuziasm la nivel teoretic, ca probabil la mai toate alegerile trecute.

Problema nu este ideea ci găsirea candidatului și acceptarea acestuia de către formațiunile politice.

Ne dorim foarte mult ca măcar de această dată partidele din Moreni să accepte realitatea și să nu se mai îmbete cu apă rece plecând de la premiza (ca de fiecare dată în ultimii 30 de ani) că „acum este timpul nostru, acum avem candidatul ideal, acum avem sprijinul popular, acum ni se va răsplăti munca de 30 de ani”. Realitatea spune că de fiecare dată plecăm de la aceleași premize false și de fiecare dată ne lovim de aceleași  rezultate.

Partidul Social Democrat are o masă reprezentativă de votanți care este relativ constantă și, cel puțin în Municipiul Moreni, este aproape imposibil să coalizezi mai mulți votanți decât cei ai PSD de unul singur.

Trebuie să avem maturitatea să înțelegem că o coaliție a măcar 2-3 forțe politice nu este o opțiune de luat în calcul ci este o obligație, dacă se dorește reușita.

Noi am făcut un prim pas și un prim demers în acest sens prin anunțarea publică că nu vom nominaliza un candidat propriu pentru aceste posibile alegeri anticipate, dacă modelul de candidat și nu neapărat persoana sugerată,  va fi îmbrățișat și de celelalte partide politice.

În viziunea noastră, ar fi oportună identificarea unui candidat unic tânăr, cu studii în domeniul economic, administrativ sau politic,  cu un trecut politic impecabil, persoană ireproșabilă din punct de vedere etic și moral, de preferat din mediul privat și care să nu dețină afaceri susceptibile de colaborare cu statul.

De asemenea, singura  dorință a USR-PLUS este înființarea unui birou politic în care să se discute strategiile cele mai optime pentru următorii ani iar mai apoi sugestiile acestea să fie supuse analizei primarului ales și consiliului local, singurele în măsură să decidă și singurele care au autoritatea dată prin vot să facă demersurile concrete necesare  pentru dezvoltarea Municipiului Moreni.

Alert24 a adresat un set de întrebări și reprezentanților partidelor care formează „alianța” din Consiliul Local împotriva PSD

Maria Vîrjoghe, președintele Partidului Național Liberal, Moreni:

Alert24 – Care este poziția oficială a Partidului Național Liberal în legătură cu inițiativa de strângere a semnăturilor pentru a convoca un referendum la nivelul municipiului Moreni, pentru demiterea primarului în funcție?

M.V. – Până la acest moment, PNL Moreni încă nu a luat o decizie definitivă cu privire la procesul de strângere a semnăturilor necesare declanșării referendumului pentru demiterea primarului Dinu Constantin. Va urma o analiză responsabilă în cadrul PNL Moreni, iar după finalizarea acesteia o decizie va fi comunicată public.

Alert24 – USR-Plus Moreni vehiculează ideea unui candidat unic împotriva actualului primar, la alegerile locale viitoare. Susține Partidul Național Liberal o astfel de idee?

M.V.PNL Moreni consideră că este necesară crearea unei alianțe politice în Municipiul Moreni, care să stabilească un candidat unic pentru participarea la alegerile locale din 2024, un candidat decis în urma unor analize serioase și a unor discuții aprofundate, iar după identificarea candidatului acesta să fie validat în urma unui sondaj de opinie.

Daniel Druță, președintele Partidului Ecologist Român, Moreni

Alert24 – Care este poziția oficială a Partidului Ecologist Român în legătură cu inițiativa de strângere a semnăturilor pentru a convoca un referendum la nivelul municipiului Moreni, pentru demiterea primarului în funcție?

D.D. – Partidul Ecologist Român Moreni susține inițiativa de strângere a semnăturilor pentru convocarea unui referendum la nivelul municipiului Moreni, pentru demiterea primarului în funcție. Considerentele noastre sunt următoarele: 

– anul trecut, imediat cum au început dezbaterile și campania electorală, câteva lucruri, în fapt minore, au început să se miște (de exemplu situația legată de numărul mari al câinilor comunitari, oarecum curățenia sau dorința de a arăta că se face ceva), deci competiția este benefică. Am avut însă sentimentul că primăria și-a început activitatea în slujba cetățeanului exact în campania electorală și, de fapt, doar atunci.

–  dacă ne raportăm la numărul de alegători vedem clar că alegerea primarului dintr-un singur tur îl face, cel puțin pe al nostru, nelegitim, are 2.170 de voturi, nu este normal, dar asta este situația.  Pentru asta există acest mecanism al demiterii lui;

– 12 ani de administrație în funcția de viceprimar, alte două mandate de primar pe care le-a încheiat nu ne arată arătat nimic din calitățile care ar fi trebuit să le aibă sau să le copieze, ar fi fost mai simplu, pentru ca orașul să redevină ceea ce a fost odată, un oraș cochet și bine dezvoltat;

– gravitatea cea mai mare o reprezintă însă calitatea execrabilă a lucrărilor de toate tipurile executate de terți (astăzi vedem că și de PSM, societatea Consiliului Local, dar de fapt a primarului), dar în principal de firmele agreate politic, calitate care nu este verificată de beneficiar și anume municipiul nostru, ci este verificată evident de persoanele desemnate să facă asta, ajungând ca bugetele locale să fie practic epuizate an de an și să nu vedem nimic bun în urma cheltuirii banilor publici.  

Cel puțin pentru noi,  este clar că politica aplicată de actualul primar este simplă, timpul trece leafa merge, și încă… Iar motivele se pot regăsi simplu și în câteva cuvinte: avem statut de municipiu, haideți să facem ca Moreni să arate ca un municipiu, timpul trece pe lângă noi, orașul a decăzut, tot mai mulți tinerii pleacă tocmai din cauza faptului că municipalitatea nu oferă nimic.

Concluzia ar putea veni după pagini întregi de semnalări, deci evident că PER Moreni este pentru inițierea unui astfel de referendum de demitere a primarului.

Alert24 – Care sunt soluțiile propuse de partidul dvs. pentru problemele locuitorilor Moreni-ului (ex: lipsa de alimentare cu apă curentă în toate zonele municipiului, starea proastă a drumurilor, lipsa locurilor de muncă) și de ce nu le puneți în aplicare în Consiliul Local, mai ales având în vedere că după alegerile locale desfășurate în 2020 s-a anunțat că PNL, PER și ProRomânia au creat în Consiliul Local front comun împotriva PSD, primul pas fiind acordul în alegerea viceprimarului în persoana președintelui ProRomânia Moreni?

D.D – Credem că este esențială atragerea de fonduri pentru implementarea unor proiecte bine făcute. Aici putem exemplifica prin proiecte în educație, gândite împreună cu directorii de școli în funcție de cerințele vremii). De asemenea, sunt necesare proiecte gândite pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a municipiului, să ofere oarecum locuri de muncă , și spunem oarecum pentru că practic municipalitatea trebuie să dezvolte infrastructura necesară celor care vor să investească. Consideram ca dezvoltarea unui  program școală – investitori – municipalitate, ordinea nu contează, lucrurile ar putea arăta diferit (de exemplu, să ne gândim la școli cu clase pregătitoare cu ateliere de coafeze, de patisere, de cofetari, decroitorie, de instalatori, domenii care se pierd nelucrând cu oameni profesioniști). Considerăm că atragerea fondurilor europene ar trebui să fie un subiect de actualitate în orice moment, mai ales că abia ce s-a intrat în exercițiul bugetar 2021-2028, cu proiecte bine făcute nu ai cum să nu reușești, așa va crește și numărul locurilor de muncă.

Lipsa de alimentare cu apă este de fapt insuccesul acelui proiect de 30 de miloane de euro cu care administrația se laudă, dar care este o lucrare de mântuială făcută cu neprofesioniști, observându-se cu ochiul liber frecvența ridicată cu care apar defecțiunile, iar soluțiile tehnice din proiect nu le cunoaște nimeni. Soluția este angajarea unor profesioniști în materie pentru a remedia totul. Spre exemplu, nu credem că s-ar putea rezolva problema subsolurile blocurilor fără implicarea asociațiilor de locatari, financiar vorbind, dar și a primăriei , prin Compania de Apă , pentru a prelua dejecțiile și a le transporta prin ,,noua canalizare” către stația de epurare. Acesta ar fi începutul, din punctul nostru de vedere, pentru eliminarea acestor focare de infecție.

În ce privește punerea în practică a unor proiecte în Consiliul Local, în cadrul alianței create PNL-PER-ProRomânia, s-a reușit performanța susținerii a doar două dintre ele (numirea viceprimarului și formarea consiliilor de administrație a unităților de învățământ și a spitalului). Din păcate, PNL și un membru ProRomânia au votat bugetul în forma dorită de actualul primar, fără a lua în considerare amendamentele propuse de către colegii de la PER, amendamente care nu erau decât doleanțe ale cetățenilor: străzi propuse către asfaltare, modernizare sau creare locuri de joacă pentru copii.

De asemenea, PER Moreni vede ca o soluție și ca cetățenii practic să ajute municipalitatea și să reclame atunci când observă că anumite lucrări se execută prost. Îi invităm să ia parte la ședințele de Consiliu Local, aceastea fiind publice. Considerăm că și locuitorii Municipiului Moreni trebuie să se implice, asta pentru a lua contact cu ce înseamnă modul de cheltuire a banului publici. Aici trăim cu toții, trebuie să ne implicăm cu toții.

Alert24 – USR-Plus Moreni vehiculează ideea unui candidat unic împotriva actualului primar, la alegerile locale viitoare. Susține Partidul Ecologist Român o astfel de idee?

D.D.Este clar că aceasta este soluția, aceasta a fost și la alegerile trecute dar nu a existat înțelegere, discuții au existat însă. Reamintim, cu tot respectul, că formațiunea USR-Plus Moreni a refuzat clar să susțină candidatul PER (Ciprian Băicoianu) la alegerile pentru poziția de primar atunci când i s-a propus, iar rezultatul a fost PER 1600 voturi, USR-Plus 200.  Suntem de acord cu prezentarea unui candidat unic, acesta fiind reprezentantul PER Moreni, Ciprian Băicoianu. Sperăm să existe maturitate politică, astfel încât să nu ne mai împrăștiem, așa cum s-a întâmplat la alegerile trecute. Altfel, există marele risc să constatăm din nou că 2.000 de voturi contează mai mult decât 5.000 de voturi.

Răzvan Bejan, președintele ProRomânia, Moreni

Alert24 – Care este poziția oficială a Partidului ProRomânia în legătură cu inițiativa de strângere a semnăturilor pentru a convoca un referendum la nivelul municipiului Moreni, pentru demiterea primarului în funcție?

R.B. – În  acest moment nu pot oferi un răspuns în numele partidului, deoarece nu a existat suficient timp pentru o dezbatere în interiorul partidului pentru o temă așa de importantă. Vom analiza cu toată seriozitatea acest demers, urmând să comunicăm public imediat ce o decizie a fost luată.

Ce pot afirma însă, cu tărie, este că dacă nimic nu se va schimba în atitudinea și performanțele actualului primar, (dacă continuăm să nu colaborăm pentru binele Municipiului Moreni), mă pot poziționa ca un aprig susținător al acestui referendum de demitere.

De asemenea, doresc să punctez că am inițiat un sondaj de opinie în mediu online, pentru aflarea punctului de vedere al locuitorilor Municipiului Moreni despre oportunitatea acestui referendum, la acest moment.

Primul motiv pentru declanșarea acestui referendum trebuie să fie dorința colectivă a locuitorilor, să nu uităm că noi suntem trimiși (votați) de aceștia, trebuie să ținem cont permanent de ceea ce-și doresc.

În acest context, pot spune că  se observă o lipsă de implicare și eficiență în rezolvarea problemelor cetățenilor, dar și o lipsă de transparență în cheltuirea banului public.

Dacă decizia va fi de a susține acest referendum pentru demiterea primarului Dinu, sunt probabil printre cei mai îndreptățiti să o fac. Deși ocup funcția de viceprimar, constat o lipsă gravă de comunicare, precum și excluderea mea din zona în care se iau decizii.

Alert24 – Care sunt soluțiile propuse de partidul dvs. pentru problemele locuitorilor Moreni-ului (ex: lipsa de alimentare cu apă curentă în toate zonele municipiului, starea proastă a drumurilor, lipsa locurilor de muncă) și de ce nu le puneți în aplicare în Consiliul Local, mai ales având în vedere că după alegerile locale desfășurate în 2020 s-a anunțat că PNL, PER și ProRomânia au creat în Consiliul Local front comun împotriva PSD, primul pas fiind acordul în desemnarea dvs. în funcția de viceprimar al Municipiului Moreni?

R.B. – După cum am spus, nu mă pronunț momentan în numele partidului. Personal, consider însă că alianța poate în continuare să producă efecte pozitive, dacă rămâne unită. Despre timp…vorbim de 9 luni și totuși, din păcate, am avut acea sincopă la buget.

Cât despre neajunsurile din Moreni, cred că temele trebuie făcute cu mai mult timp înainte (pentru documentația necesară activării proiectelor, axele se deschid și trebuie să fii pregătit ca UAT), astfel încât să avem mai mult succes pe de-o parte, iar pe de altă parte trebuie să cheltuim banii publici cu mult mai mare responsabilitate și atenție.

Alert24 – USR-Plus Moreni vehiculează ideea unui candidat unic împotriva actualului primar, la alegerile locale viitoare. Susține ProRomânia o astfel de idee?

R.B.Consider că este foarte devreme pentru un răspuns pe această temă. Totuși, apreciez că, măcar teoretic, sunt candidatul cu cele mai mari șanse, într-o nouă luptă electorală.

 

Interviu realizat Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – Alert24/Facebook