O pizza cu de toate, vă rog! Plus Ketchup pe deasupra!

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Spune-le italienilor că vrei o pizza cu de toate, inclusiv cu ketchup pe deasupra, și fie se vor distra teribil și vor râde o oră, fie se vor enerva îngrozitor de tare!

Poate așa de tare au râs pe parcursul turneului italienii de celebrul motto britanic, “Fotbalul vine acasă”, încât căpitanul Chiellini a afișat un zâmbet larg încă de pe 11 iunie, de la primul meci al Italiei la Euro.

Sau poate așa de tare s-au enervat italienii când au auzit huiduielile englezilor din timpul intonării “Îl Canto degli Italiani”, în timp ce ei își cântau passional imnul, încât a crescut în ei dorința și unitatea. Unii “fani” englezi nu s-au dezmințit și, la fel ca la meciul împotriva Danemarcei, s-au gândit că trebuie să desconsidere o națiune întreagă, huiduindu-le imnul. Oare o să-i educe cineva vreodată pe acei câțiva indivizi, plătitori de bilete de fotbal? Oare au ei habar că termenul de Fair-Play a fost prima dată folosit de al lor Shakespeare în “King John”, în 1597, fiind impus apoi în sport de către „Tânărul sportiv creștin” și „Creștinul gentleman” al societății britanice în secolul al 18-lea? Astfel, încă de atunci s-a implementat mentalitatea că tinerii britanici trebuie să aibă un comportament reglementat și controlat de spiritul fair-play, devenind un instrument neprețuit și esențial în modelarea personalității lor. Știm, secolul 18 este departe și știm, nu doar englezii au astfel de specimene, din păcate le putem întâlni pe foarte multe stadioane ale lumii. Dar parcă de la britanici avem mai multe așteptări, în “templul” Wembley vrem să simțim altceva.

Italienii au înghițit umilința, dar parcă încă aveau în ei furia de moment, astfel că până să se liniștească, Wembley-ul explodează! Trippier centrează din locul lăsat liber de accidentatul Spinazzola, iar Shaw înscrie golul cu numărul 5 al carierei sale. Italia are pedigree de echipă mare însă, știe că mai sunt 88 de minute de fotbal. Iar ei sunt fotbaliștii cu care Mancini a construit un grup cu un spirit de învingători. Sau cu un spirit de echipă care nu pierde. Echipa Italiei era neînvinsă de 33 de meciuri. Chiellini, Bonucci, Jorginho, Veratti, Insigne, Bernardeschi, Immobile și Belotti fuseseră pe teren și în dubla împotriva Suediei, pierdută în 2017, dublă care i-a ținut pe italieni în fața televizoarelor, fiind doar spectatori ai Mondialului din Rusia. Mancini însă a luat acești 8 jucători, i-a resuscitat fotbalistic, le-a adus alături alți jucători dornici de performanță sportivă și i-a reînvățat să se bucure de fotbal. Bonucci spunea înaintea finalei Euro că Mancini le-a vorbit zilnic, încă de la reunirea lotului pentru EURO, despre finala de pe Wembley. În fiecare zi, Mancini le vorbea elevilor despre finală, dozându-i în fiecare zi cu încredere în propriile forțe și cu entuziasm. După fiecare meci al Italiei, lumea întreagă vorbea despre o echipă nu doar cu un joc frumos, dar o echipă frumoasă.

Italia a crescut pe parcursul Euro până la nivelul necesar de a domina Anglia pe Wembley, chiar dacă a primit gol în minutul doi și chiar dacă zeci de mii de britanici au încercat să creeze o atmosferă potrivnică lor. Anglia nu a știut să profite de șocul pe care a crezut că l-a administrat Italiei, mai având doar câteva șarje ofensive pe care le-am putea considera oarecum periculoase. Italia însă nu s-a panicat, a preluat frâiele partidei în mod calm și parcă natural, fără degringoladă și lăsând impresia că știe ce are de făcut, permanent. Chiesa (probabil cel mai bun jucător italian al turneului), un tip atât de exigent cu el însuși și cu ai săi coechipieri, a preluat încă o dată rolul de locomotivă a echipei, fiind tot timpul acel ghiont din spatele mijlocului și apărării engleze. La cabine s-a intrat însă cu Anglia în avantaj.

Sper că acel “Nanananana nana nanana nanana”, pasaj din piesa “Free from desire”, cântat la unison la pauză de fanii englezi și cei italieni cu bucurie și entuziasm, a fost văzut și de interpreta italiană Gala (Rizzatto). Piesa ei a unit atunci 60.000 de suporteri de fotbal, care poate doar atunci au uitat de rivalitatea fotbalistică.

După pauză, golul egalizator a venit normal, îndrăznesc să spun. Probabil, dacă eram pe un maidan românesc, aș fi spus cu mult înaintea golului lui Bonucci “Golul plutește, portarul înnebunește!”. La câteva minute distanță, și Berardi are o șansă mare de a înscrie, atunci când se trezește față în față cu portarul Pickford, după o pasă bună a lui Bonucci.

Nu s-a mai înscris, astfel că titlul European se decidea la loviturile de departajare.

Meciul nu se termină însă înainte ca Southgate, antrenorul britanic, să-i introducă în minutul 120 pe Rashford (decarul lui Manchester United) și pe Sancho (una din vedetele lui Dortmund). De ce acești doi jucători, extrem de tehnici și creativi au fost folosiți de antrenorul britanic extrem de puțin pe parcursul acestui Euro, iar în finală doar pe postul de executanți de penalty, probabil nu vom afla niciodată.

O imagine mi-a rămas în minte din pauza dinaintea executării acestora, anume aceea în care Prințul William, numărând pe degete, îi spunea probabil ducesei Middleton care crede că vor fi executanții Angliei.

Tocmai jucătorii trimiși de Southgate pe teren să execute și să înscrie de la punctul cu var, acești jucători “neîncălziți”, au fost primii englezi care au ratat.

Apoi excelentul Pickford parează lovitura expertului Jorginho, care putea duce titlul la Roma încă de atunci, dacă înscria.

Urmează al cincelea executant al britanicilor, cel care ar fi trebuit să restabilească egalitatea. Nu este nici decarul-vedetă Sterling, nu este nici mult doritul Grealish (de ce nu?), nici unul din experimentații Henderson sau Walker. Ultimii doi fuseseră înlocuiți în minutul 120, nefiind probabil considerați “specialiști” ai loviturilor de pedeapsă. Nu, va executa Bukayo Saka, cel mai bun jucător al lui Arsenal în sezonul recent încheiat, jucător care va împlini 20 de ani în septembrie. Trecut pe la loturile Angliei under-16, under-17, under-18, under-19 și under-21, Saka a fost cooptat în lotul de seniori în octombrie 2020. Titular în meciul împotriva Cehiei, a răsplătit încrederea antrenorului, fiind desemnat cel mai bun jucător al meciului. Așadar, primul penalty la nivel de seniori pentru Bukayo Saka este executat în finala Euro, fiind și ultima din cele  cinci lovituri. Deci, fără “plasă de siguranță”. Executată parcă “teleghidat”, lovitura este parată de Gianluigi Donnarumma, care ajunge la  cinci lovituri de pedeapsă apărate în întreg turneul și devine eroul Italiei. Urmaș de drept al altui Gianluigi, marele Buffon.

Triumful Italiei, deși finala Euro a părut câteodată pe muchie de cuțit, mai ales la loviturile de departajare, este unul meritat. Triumful unui antrenor și al unei echipe renăscute după dezastrul din 2017, care acum zâmbește și ne face și pe noi să zâmbim.

În același timp, pierderea acestei finale, mai ales pe Wembley, va lasă o rană în sufletul britanicilor iubitori de fotbal. Marea majoritate a națiunii engleze însă deja i-a iertat pe Rashford, Sancho și Saka, executanții ultimelor trei lovituri de departajare. În mod dezgustător însă, cei trei tineri fotbaliști au devenit ulterior victime ale rasismului.

În mod normal aș spune, dar totuși bine de mentionaț, Prințul William a condamnat public si rapid astfel de gesturi: „Mi-e silă de abuzurile rasiste îndreptate către jucătorii Angliei după meciul de aseară. Este total inacceptabil ca jucătorii să fie nevoiți să suporte acest comportament abominabil.”

La fel de prompt a reacționat și Federația Engleză de Fotbal, iar astăzi a urmat mesajul categoric al căpitanului Albionului, Harry Kane: „Trei jucători, care au strălucit întreaga vară, au avut curajul să meargă și să execute penalty-uri când miza era atât de mare. Merită sprijin, nu să fie supuși la abuzuri rasiste, așa cum s-a întâmplat aseară. Dacă abuzezi pe cineva pe rețelele de socializare, nu ești fan Anglia și nu te vrem!”

Pentru Anglia, țară care le-a adoptat predecesorii originari din Indiile de Vest, Trinidad și Tobago sau Nigeria, tinerii Rashford, Sancho și Saka își vor lua revanșa și vor străluci din nou.  Aceștia trei, alături de colegii lor, vor ajuta la alinarea tristeții fanilor englezi și vor contribui la fericirea lor prin golurile care sigur vor urma.

În limba Yoruba, vorbită în vestul Africii, de unde provin părinții lui Saka, Bukayo înseamnă “adaugă la fericire”. Acum este momentul ca britanicii să adauge la fericirea lui și a celorlalți, arătând măcar un minim de umanitate, chiar și de recunoștință.

 

 

Sursă foto – https://www.planetfootball.com/