Comisia Europeană amână oficial aprobarea planului de redresare al Ungariei

O purtătoare de cuvânt a executivului european a declarat luni că oficialii analizează încă răspunsurile primite de la Budapesta și ar putea avea nevoie de mai mult timp, chiar de săptămâni, pentru aprobarea proiectelor Ungariei, scrie Associated Press. Săptămâna trecută, liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș, subliniase că Bruxellesul a suspendat aprobarea planului Ungariei, deoarece „nu există garanții că banii vor ajunge la cetățeni onești și merituoși – și nu la acoliții lui Viktor Orban”.

Comisia Europeană va depăși termenul-limită stabilit pentru aprobarea planului de redresare al Ungariei pe fondul temerilor că Budapesta nu întrunește toate condițiile pentru a debloca granturile și împrumuturile în valoare de miliarde de euro, scrie AP.

Termenul-limită pentru aprobarea planului era luni, 12 iulie. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Arianna Podesta, a declarat chiar luni că executivul UE analizează încă răspunsurile primite de la Budapesta și că ar putea avea nevoie de câteva zile sau de câteva săptămâni pentru a le procesa.

„Lucrăm constructiv pentru a încheiea analiza cât mai repede posibil. Dacă analiza va avea nevoie de săptămâni, mai degrabă decât de zile, atunci vom propune Ungariei să fie de acord cu o extindere a termenului-limită de două luni”- a spus Podesta.

Chiar dacă Budapesta va primit undă verde de la Comisia Europeană, ea va avea nevoie și de aprobare din partea celorlalte state membre. Asta în condițiile în care criticii au subliniat că Ungaria nu oferă suficiente garanții privind cheltuirea cu integritate a acestor fonduri. Întârzierea aprobării planului vine pe fondul unui conflict între Ungaria și Bruxelles, care acuză derapajele democratice ale guvernului condus de Viktor Orban, corupția de la Budapesta și nu în ultimul rând adoptarea unei legi considerate homofobe.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/orbanviktor