Ungaria – librărie amendată de autorități din cauza unei cărți pentru copii despre o familie cu părinți de același sex

Lanțul de librării Líra Könyv a fost amendat de autoritățile din Pest cu aproximativ 700 euro pentru că avea la vânzare o carte pentru copii în care este prezentată o zi din viața unor copii cu părinți de același sex.

Cartea ilustrată „Micsoda család!”, este o traducere în limba maghiară care combină două cărți ale autorului american Lawrence Schimel și ilustratorului Elīna Brasliņa: “Într-o dimineață devreme”, care înfățișează dimineața unui băiat cu cele două mame ale sale și “E timpul pentru somn, nu pentru joacă”, în care o față cu doi tați nu vrea încă să meargă la culcare, relatează The Guardian.

Reprezentantul județului Pest, Comisarul județului Pest, Richard Tarnai, a declarat pentru postul de televiziune Hír TV că Líra Könyv a încălcat regulile privind practicile comerciale neloiale, prin faptul că nu a indicat în mod clar că respectiva carte prezintă un „conținut care se abate de la normă”.

„Cartea a fost acolo printre alte cărți de basm și a comis astfel o încălcare de normă. Nu există nicio modalitate de a ști că această carte este despre o familie diferită de o familie normal. Practică neloială este când nu puteți vedea o notificare că o familie diferită de o familie normală apare în această carte. Dacă această notificare este acolo, este OK.”- a mai spus Tarnai, citat de Reuters.

Într-o postare pe platforma de socializare Facebook, reprezentanții librăriei Líra Könyv au spus că vor pune de acum un semn care îi avertizează pe clienți că vând „cărți cu conținut diferit de cele tradiționale”.

Familiile curcubeului sunt familii obișnuite și normale. Cartea descrie întâmplări simple, obișnuite, iar sexualitatea părinților nu este un subiect în carte.”, a declarat distribuitorul maghiar al cărții, Foundation for Rainbow Families, într-un comunicat. „Aceste familii nu au avut până acum propria lor carte de povești. De aceea am considerat că este important să publicăm o carte de basm despre ei – și mai întâi pentru ei.”

Autorul Schimel a scris pe Twitter că guvernul maghiar încearcă să normalizeze ura și prejudecățile cu aceste atacuri concertate împotriva cărților ca a mea…cărți care reprezintă pentru copii lumea diversificată în care trăiesc. Suntem hotărâți să încercăm în continuare să creem cărți ca aceasta – cărți care respectă inteligența copiilor și le oferă imaginea asupra lumii complexe, în moduri distractive și accesibile”.

Amenda a fost impusă în temeiul unei legi maghiare care interzice practicile comerciale neloiale, dar vine în timpul unei represiuni mai ample a drepturilor LGBT în Ungaria, sub guvernul primului ministru Viktor Orbán.

O nouă lege criticată pe scară largă, care interzice persoanelor LGBT să apară în materiale educaționale sau emisiuni TV pentru copii sub 18 ani, a intrat în vigoare pe 8 iulie. Guvernul susține că legea este destinată protejării copiilor și că protejează valorile creștine tradiționale împotriva a ceea ce consideră liberalismul excesiv al Europei occidentale. În plus, premierul maghiar Viktor Orbán insistă că politică școlară este o problemă a Ungariei, nu a „birocraților de la Bruxelles”.

Uniunea Europeană și grupurile pentru drepturile omului au criticat dur noua lege a Ungariei. Șeful executivului UE, Ursula von der Leyen, și-a reiterat solicitarea către Ungaria că această lege să fie abrogată, spunând că este „o rușine” discriminarea persoanelor pe baza orientării lor sexuale.

De altfel, în urmă cu câteva zile, Parlamentul European a votat în favoarea acțiunilor legale urgențe în legătură cu această lege care este „un alt exemplu intenționat și premeditat de dezmembrare treptată a drepturilor fundamentale în Ungaria”. Astfel, Parlamentul European a solicitat acțiuni în justiție împotriva guvernului naționalist de dreapta al Ungariei la Curtea Europeană de Justiție.

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – Telex.hu