România a mai împrumutat 3,5 miliarde de euro de pe piețele financiare internaționale

Statul a împrumutat miercuri 3,5 miliarde de euro de pe piețele financiare internaționale în cadrul a două emisiuni de eurobonduri, pe nouă și pe 20 de ani, potrivit datelor Bloomberg. Este a doua astfel de ieșire după cea din aprilie, când statul a atras 3,5 miliarde de euro.

La deschiderea licitației, eurobondurile pe nouă ani erau cotate la la rata midswap plus 205 puncte de bază. Rata finală de dobândă a fost midswap plus 180 puncte de bază, echivalent a circa 2% pe an. Eurobondurile pe 20 de ani erau cotate la midswap plus 280 puncte de bază, în final dobânda fiind de midswap plus 260 puncte de bază, adică 3,2% pe an.

Finanțele au împrumutat două miliarde de euro pe nouă ani și 1,5 miliarde de euro pe 20 de ani. Ambele tranșe au fost suprasubscrise.  Pentru cea pe nouă ani investitorii au plasat ordine de 5,3 miliarde de euro, iar pentru cea pe 20 de ani 3,5 miliarde de euro.

Emisiunea a fost administrată de către Erste Group Bank AG, ING Bank N.V, J.P. Morgan AG, Raiffeisen Bank International AG și UniCredit Bank AG, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

În 2020, statul a împrumutat de pe piețele externe 8,8 miliarde de euro și 3,3 miliarde de dolari, în contextul unui deficit bugetar record, de 102 miliarde de lei (9,8% din PIB).

 

 

Sursă foto – bbc.com