Caravana Dreptății Sociale – O delegație a Cartel ALFA merge la Bruxelles pentru a face auzite problemele muncitorilor români

O delegație a CNS Cartel ALFA, formată din 13 membri, au plecat pe data de 2 iulie din București, cu destinația Bruxelles, într-un eveniment inedit denumit Caravana Dreptății Sociale.

Cei 13 români vor ajunge astăzi la Bruxelles, pentru a avea întâlniri cu oficiali europeni și cu lideri ai mișcării sindicale la nivel european, cu scopul de a își exprima îngrijorarea cu privire la modul în care creșterea economică din România din ultimii zece ani nu s-a tradus într-o calitate a vieții mai bună pentru așa-numiții „oameni muncitori”.

În 2 iulie, Caravana Dreptății Sociale s-a oprit în fața Ambasadei României din Ungaria, unde a manifestat alături de sindicalisti maghiari, iar în aceeași zi Caravana a ajuns și în fața Ambasadei  României de la Viena, unde li s-au alăturat colegii sindicaliști din cadrul Federației Sindicatelor din Austria.

Ziua de 3 iulie i-a găsit pe cei 13 membri ai Caravanei protestând în fața Ambasadei din Munchen, alături de aceștia fiind prezenți sindicaliști din cadrul Federației Sindicatelor din Germania, iar pe 4 iulie Caravana a fost prezentă în fața Ambasadei României din Luxemburg.

 „România are unul dintre cele mai mici salarii medii din UE, la doar 460 EUR pe lună și se confruntă acum cu o situație dificilă”, conform președintelui Confederației Naționale a Sindicatelor din țară, Bogdan Iuliu Hossu, „aceasta fiind motivul principal pentru care mulți cetățeni români pleacă în alte state europene”. Tot Bogdan Iuliu Hossu a declarat pentru Euronews: „Acum, avem peste 4,4 milioane de cetățeni care au părăsit țara și dacă lucrurile nu se vor schimba în următorii doi ani, am putea ajunge la șapte sau opt milioane de cetățeni români care vor pleca pentru că nu își găsesc de lucru, pe un salariu corect.”

„Mesajul pe care îl transmitem la nivel european este necesitatea și urgența adoptării în România de politici publice orientate către cetățeni, printr-o politică de dezvoltare care să renunțe la modelul salariilor mici și al exploatării lucrătorilor. Avem nevoie de o economie care să funcționeze pentru toți, nu doar pentru unii, iar creșterea economică să se reflecte și în buzunarele cetățeanului și în calitatea serviciilor publice, nu doar în cifrele triumfaliste ale guvernului“, a declarat și Petru Dandea, secretarul general al CNS Cartel ALFA.

„Salariul minim în România este menținut la un nivel foarte scăzut, valoarea sa netă (281 EUR) acoperind doar jumătate din valoarea coșului minim de consum (572 EUR). Creșterile salariului minim din ultimii ani au rămas în urma creșterilor generale ale salariului minim în UE, ceea ce determină o pierdere a convergenței și un stimulent suplimentar pentru migrație. În ciuda faptului că nivelul productivității muncii este de 65% din media UE, salariile lucrătorilor români sunt doar 28% din media UE. Muncitorii români pur și simplu nu primesc o parte echitabilă din valoarea pe care o creează!””, se arată și în comunicatul emis de Caravana Dreptății Sociale .

Delegația  va avea astăzi întâlniri cu reprezentanți ai Comisariatului pentru Locuri de Muncă și Drepturi Socialeo și cu președintele Grupului Lucrătorilor din Cadrul Consiliului Economic și Social European (CESE).

Pe data de 7 iulie, Caravana Dreptății Sociale se va opri în Strassbourg, acolo unde vor avea loc întâlniri cu mai mulți europarlamentari.

 

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – https://www.facebook.com/cnscartelalfa/?ref=page_internal