Canada – până acum, aproape 1.000 de morminte neidentificate au fost găsite în apropierea internatelor pentru copiii indigeni, internate administrate de Biserica Catolică

Signs are pictured at a memorial outside the Residential School in Kamloops, British Columbia., Sunday, June, 13, 2021. The remains of 215 children were discovered buried near the former Kamloops Indian Residential School earlier this month. (Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP)

În Cranbrook, Canada, au fost descoperite în ultimele zile încă 182 de rămășițe umane în morminte nemarcate, într-un loc lângă o fostă școală rezidențială condusă de Biserica Catolică, care adăpostea copii indigeni luați din familiile lor. Această a treia descoperire urmează rapoartelor unor descoperiri similare la alte două astfel de școli conduse de biserici. Astfel, numărul total de morminte neînregistrate descoperite până acum ajunge la aproape 1000.

Luna trecută, rămășițele a 215 de copii, unii de doar trei ani, au fost găsite îngropate pe locul celei care a fost odată cea mai mare școală rezidențială indigenă din Canada, lângă Kamloops, Columbia Britanică. A doua descoperire a venit în urmă cu doar o săptămână, atunci când investigațiile au scos la iveală alte cel puțin 600 de morminte nemarcate la locul unei foste școli rezidențiale indiene medievale.

Acum 3 zile, liderii indigeni canadieni au anunțat că vor vizita Vaticanul la sfârșitul acestui an pentru a cere Suveranului Pontif Papa Francisc să-și prezinte scuzele pentru rolul Bisericii Româno-Catolice în școlile rezidențiale din Canada, menționând însă și că „încurajează întâlniri semnificative de dialog și vindecare”. După ce primele morminte au fost găsite în Kamloops, Papa Francisc și-a exprimat durerea față de această descoperire și a presat autoritățile religioase și politice pentru a face lumina, însă nu și-a oferit scuzele așteptate de comunitatea indigenă canadiană și de guvernul Canadian condus de Justin Trudeau, care-i ceruse Papei Francisc să-și ceară scuze pentru rolul Bisericii Catolice în ceea ce a fost descris ca un act de genocid cultural: „I-am spus cât de important este pentru canadieni să meargă mai departe cu privire la reconcilierea reală cu popoarele indigene și i-am subliniat modul în care ar putea ajuta, prezentând scuze”.

Școala Sf. Eugen, în vecinătatea căreia a fost făcută ultima macabră descoperire, a funcționat din 1912 până la începutul anilor ’70, sub administrarea Bisericii Catolice. De altfel, începând din secolul al XIX-lea până în 1996, când ultima școală de acest fel a fost închisă, mai mult de 150.000 de copii indigeni au fost luați din sânul familiilor lor și duși la școlile-internate creștine finanțate de stat, în efortul de a-i asimila în societatea canadiană. Copiiilor indigeni li s-au dat nume noi, au fost convertiți cu forța la creștinism, le-a fost interzis să vorbească limba materna iar maltratarea la care au fost supuși a inclus abuzuri sexuale și înfometarea . Mii dintre ei au murit de boli, iar cei mai mulți dintre cei rămași în viață nu s-au întors niciodată la familiile lor.

În 2008, la câțiva ani după ce guvernul și bisericile care conduceau școlile au soluționat un proces intentat de victime, oferind despăgubiri de 2 miliarde de dolari, premierul Canadei de la acea vreme, Stephen Harper, a prezentat public scuzele guvernului Canadian către cei 150.000 de mii de copii indigeni luați cu forța din casele lor și plasați în școli rezidențiale administrate de Biserica. Totuși, guvernul canadian a negat la acea vreme că ar fi fost o formă de genocid. Un an mai târziu, în 2009, scuze similare au fost emise de Biserica Catolică, alături de bisericile Anglicană, Prezbiteriană și cea Unită.

De la descoperirea mormintelor nemarcate pe locurile fostelor școli rezidențiale, mai multe biserici din Canada au fost incendiate. Patru mici biserici catolice de pe terenurile indigene din sudul Columbiei Britanice au fost distruse de incendii suspecte, iar o fostă biserică Anglicană din nord-vestul țării a fost recent atacată și deteriorată.

Cel mai recent, chiar de Ziua Națională a Canadei, pe 1 Iulie, statui ale reginelor Elisabeta a II-a și Victoria au fost distruse și culcate la pământ. „Nicio mândrie în genocid” a fost sloganul în timpul manifestațiilor desfășurate în mai multe zone ale Canadei.

„Naziștii au fost trași la răspundere pentru crimele lor de război. Nu văd nicio diferență sau problemă în localizarea preoților, a călugărițelor și a fraților care sunt responsabili pentru această crimă în masă, pentru a fi trași la răspundere pentru rolul lor în această încercare de genocid asupra unui popor indigen”- a declarat Jason Louie, unul dintre liderii comunității indigene din Canada.

 

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto- Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP