Evaluarea Națională – 58% dintre elevii din mediul rural au luat până în media 6

Numărul de medii de 10 de la Evaluarea Națională de anul acesta a scăzut de aproape șapte ori față de anul trecut. Totodată, din totalul de elevi din mediul rural, 37% au luat sub 5 – față de 46% anul trecut. Pe de altă parte, în 2021 a crescut numărul de medii între 5 și 6 în rândul elevilor de la sate cu 5%. Trei experți în educație au explicat pentru Libertatea ce ne spun aceste cifre despre copiii din școlile românești.

„Scăderea dramatică a numărului de medii de 10 este schimbarea cea mai importantă față de rezultatele de anul trecut. Subiectele de anul acesta, care au avut o structură diferită comparativ cu anii trecuți, ne-au trezit la realitate. Nu au mai fost trivial de simple”- spune Marian Staș, profesor la școala de vară Harvard Kennedy School.

Ciprian Fartușnic, cercetător în cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, spune că „elevul a trebuit să se străduiască mai mult la evaluare pentru fiecare nivel în parte, fie că vorbim de nota 5 sau de nota 10”.

58% dintre elevii din mediul rural au până în media 6

Din totalul de elevi din mediul rural, 37% au luat sub 5, cu 9% mai puțini față de anul trecut. Însă chiar dacă procentul de elevi din mediul rural cu note sub 5 a scăzut,  Mihaela Nabăr spune că realitatea este mult mai gravă.

„Faptul că 37% dintre elevii din mediul rural au luat sub 5 ar trebui să ne îngrijoreze, mai ales că cel puțin 16.500 dintre elevii de clasa a VIII-a n-au ajuns nici măcar să se înscrie la examen. Așadar, procentul de elevi foarte slabi este mult mai mare”- spune reprezentanta World Vision.

Continuarea pe Libertatea.ro

 

 

Sursă foto – dw.com