Spionaj pentru Rusia în Parlamentul European – fost europarlamentar maghiar condamnat

Béla Kovács, politician maghiar și fost europarlamentar între 2010 și 2019, a fost condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, săvârșit împotriva Uniunii Europene, în timpul mandatelor sale în cadrul Parlamentului European.
Kovács a apărut pe radarul serviciilor de informații maghiare după vizite lunare la Moscova și întâlniri regulate cu diplomați ruși, „într-o manieră conspirativă”, conform Euronews. În 2014, guvernul maghiar l-a acuzat pe Béla Kovács că spionează pentru guvernul rus împotriva instituțiilor Uniunii Europene. În septembrie 2014, procurorul maghiar a cerut Parlamentului European să suspende imunitatea europarlamentară a lui Kovács pentru ca acesta să poată fi cercetat, cerere aprobată în octombrie 2015.
Kovács, cunoscut și sub numele de „KGBéla”, a fost achitat de prima instanță anul trecut pentru acuzația de spionaj dar condamnat pentru acuzația de fraudă din fondurile UE și condamnat la 18 luni de închisoare cu suspendare. Acum, fostul membru al partidului Jobbik și al Parlamentului European a fost găsit vinovat în a doua instanță atât pentru pregătirea pentru spionaj, cât și pentru fraudarea bugetului Uniunii Europene. Astfel, instanța l-a condamnat pe acesta la 2 ani de detenție și 5 ani suspendare și plata unei amenzi a cărei valoare nu a fost încă anunțată.
Potrivit instanței, în perioada 2012-2014 Kovacs a avut contacte „conspirative” cu mai mulți ofițeri de informații ruși care lucrau sub identitatea de diplomați. El a furnizat ofițerului său rus de legătură informații care ar fi putut ajuta Moscova în discuțiile energetice dintre UE și Rusia. De exemplu, a dezvăluit adevărata poziție a Uniunii cu privire la o anumită situație, poziție care a fost diferită  de cea anunțată oficial. De asemenea, Kovács a înregistrat la Uniunea Europeană patru contracte fictive prin care ar fi angajat la biroul său de europarlamentar patru studenți, pentru internship. Niciunul dintre cei patru presupuși noi angajați nu a lucrat însă la biroul acestuia.
Kovács a fost găsit vinovat doar în pregătirea pentru spionaj, nu si pentru spionaj, întrucât faptele sale au avut loc înainte de intrarea în vigoare a legii din 2014, cea care a făcut din spionajul împotriva UE o infracțiune penală.
Kovács nu a fost prezent în sala de judecată, acolo unde s-a anunțat că acesta primește momentan tratament medical special în Rusia.
Fostul europarlamentar a negat în repetate rânduri acuzațiile care i se aduc: „Nu am fost niciodată membru al serviciului de informații maghiar, nici al unui serviciu de informații străin, nu am lucrat niciodată cu ei și niciodată nu m-au contactat. După 2010, toată munca mea ca deputat a fost în serviciul Ungariei și al poporului maghiar, și nu în interesul unei puteri străine”, a declarat acesta.
Până în prezent, Béla Kovács este demnitarul cu cea mai înaltă funcție în cadrul Parlamentului European acuzat și condamnat pentru spionaj împotriva instituției europene.
Autor – Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria
Sursă foto – Tamás Kovács/MTI