Statele din Europa de Est s-au opus unui summit UE – Rusia propus de Franța și Germania

Conform Politico.eu, Consiliul European a decis vineri să nu convoace un summit la nivel înalt între UE și Rusia, așa cum au cerut liderii din Franța și Germania, Emmanuel Macron și Angela Merkel. Totul – în urma opoziției puternice din partea majorității statelor din Estul Europei, unde există sensibilități majore față de Kremlin.

Este pentru prima oară după mulți ani când motorul franco-german al UE s-a confruntat cu o opoziție atât de puternică, cvasi-generalizată.

De altfel, propunerea Franței și Germaniei a venit ca o surpriză pentru ceilalți șefi de stat și de guvern din UE, mulți dintre ei fiind iritați de faptul că Parisul și Berlinul nu au respectat mecanismele formale ale Consiliului European, prin care astfel de subiecte sensibile sunt pregătite în prealabil.

Discuțiile din Consiliul European, întinse pe două zile, au fost extrem de aprinse, potrivit Politico, și au arătat o UE profund divizată în chestiunea Rusia. Un alt subiect care a produs tensiuni între liderii UE a fost legea maghiară privind comunitatea LGBT.

Potrivit concluziilor oficiale ale summit-ului, Consiliul European ”va explora formate și condiționalități în ceea ce privește dialogul cu Rusia” – o formulare diplomatică ce arată de fapt lipsa de dorință a reluării unui dialog normal cu Moscova. Mai mult, textul final al concluziilor amenință Rusia cu noi sancțiuni legate de ocuparea ilegală a Crimeei.

Și președintele Iohannis se declarase refractar față de un astfel de summit cu Rusia, declarând înaintea Consiliului European că ”sunt probleme foarte diverse care trebuie discutate şi clarificate în relația cu Federaţia Rusă, fiindcă sunt anumite chestiuni pe care nu le putem tolera”.

 

 

Sursă foto – politico.eu