50% dintre angajații sistemului medical din Ungaria ar dori să demisioneze, conform unui sondaj recent

Conform Nepszava.hu, Aproximativ jumătate dintre angajații sistemului medical din Ungaria se pregătesc să părăsească asistența medicală, conform unui sondaj finalizat recent de către Sindicatul Independent al Sănătății (FESZ). La acest sondaj au participat în jur de 1200 de respondenți, 8% dintre aceștia ar opta pentru retragere sau pensionare, în vreme ce alți 48% intenționează să renunțe la contractul de muncă de îndată ce interdicția de reziliere este ridicată.

Din noiembrie 2020, o lege a interzis lucrătorilor din domeniul sănătății să demisioneze pe parcursul stării de urgență din Ungaria cauzată de COVID-19, iar această restricție a fost ridicată din 15 iunie. În ultimele opt luni, angajații din domeniul sănătății au avut o singură ocazie să demisioneze, în martie 2021, atunci când relația juridică a serviciilor de sănătate a fost introdusă. În acea perioadă, aproximativ 5000 de lucrători medicali au părăsit sistemul de sănătate publică din Ungaria. În același timp însă, mulți au decis să rămână datorită respectului și responsabilității față de pacienții și colegii lor, în timpul celui de-al treilea val al pandemiei.

Sondajul actual arată că mai puțin de jumătate dintre cei care intenționează să demisioneze ar rămâne în domeniul sănătății. Aceștia fie ar opta pentru un loc de muncă într-o altă instituție de sănătate publică sau privată, fie s-ar orienta către un loc de muncă în străinătate. Restul respondenților au declarat că ar dori să părăsească definitiv sistemul de sănătate.

În ultimele luni, sindicatul a fost contactat de mulți angajați, anunțând că vor să-și schimbe locul de muncă și întrebând cum pot părăsi acest sector”, a declarat președinta Sindicatului Independent al Sănătății, Adrianna Soós. Motivul principal îl reprezintă salariul mic, mai ales în contextul în care medicii au beneficiat de creșteri salariale cuprinse între 80% și 120%, fără însă ca și salariile celorlalți lucrători din sistemul de sănătate să crească. Adrianna Soós a adăugat că Sindicatul Independent al Sănătății au a mai organizat astfel de sondaje și înainte, dar niciunul dintre acestea nu a arătat o intenție atât de puternică de a părăsi domeniul sănătății.

 

Autor – Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – bbc.com