România nu va primi niciun ban pentru irigații prin PNRR, Comisia Europeană a respins planul trimis de guvern

V

Proiectul privind strategia pentru irigații în România nu va fi finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că motivul respingerii planului a fost că nu era suficient de verde deși, în opinia sa, soluția era foarte bună. Fermierii sunt revoltați și spun că ministrul este incompetent și că nu a prezentat corespunzător planul, deși știa gravele probleme din agricultură provocate de secetă.

Fermierii sunt nemulțumiți că despăgubirile pentru secetă întârzie deja, iar la asta se adaugă frustrarea că n-au obținut, cum sperau, finanțare pentru sisteme de irigații prin PNRR.

Reprezentanți ai fermierilor din Constanța și Mehedinți și-au exprimat revolta la Digi24 față de această situație și au spus că se simt păcăliți, deoarece li s-a promis constant că sistemul de irigații va fi refăcut prin PNRR.

Ei spun că au avut mari speranțe și că regretă că PNRR nu a fost pus în dezbatere, pentru că puteau și ei propune soluții.

Potrivit fermierilor, irigațiile puteau fi finanțate dacă se corelau corect cu energia regenerabilă.

Ei susțin că proiectul prezentat a fost „prost fundamentat” și că asta arată „incompetența ministerului și, implicit, a ministrului.”

„Vedem ce se întâmplă de 30 ani, doar vorbe goale. E ministru de doi ani de zile, știa ce înseamnă irigațiile pentru România, mai ales că în 2020 sud-estul României fost aproape 100% afectat. Era imperios necesar să mergem foarte bine pregătiți. De aceea nu vin bani, nu au fost pregătiți”- susțin ei.

 

 

Sursă foto- dw.com