Carnea de porc se va scumpi cu 25% în Europa, din cauza cererii de pe piața chineză

Meat, pork, slices pork loin with herbs on a slate shale plate

În România, producţia la carne de porc este deficitară, în condițiile în care preţul cărnii de porc va creşte în Europa cu aproximativ un 25 la sută în următorii ani, din cauza cererii de pe piaţa chineză, a declarat, vineri, preşedintele secţiei de Zootehnie a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Ilie Van, în timpul unei dezbateri despre agricultura românească.

„China va fi, între 2020 şi 2024-2025, o mare importatoare de carne de porc. China, care produce cea mai mare cantitate de carne din lume, circa 50 de milioane de tone, din cauza pestei porcine africane şi-a redus producţia până la circa 35 de milioane de tone şi va importa 7-8 milioane de tone, iar Europa va fi, bineînţeles, principala furnizoare de carne de porc pentru China. Fiind principala furnizoare, se estimează că în Uniunea Europeană preţurile la carnea de porc vor creşte cu circa 25%. Este un alt semnal de alarmă, având în vedere situaţia sectorului de carne de porc din România”- a arătat Ilie Van.

Exportul de carne de porc din Europa către China a crescut de la 2,6 milioane de tone în 2018 la 3,7 milioane în 2020, deci un milion în plus în 2020 , iar în 2025 se duce către 4 milioane de tone, a arătat Ilie Van.

„Deci, la ce să ne aşteptăm: preţul la carne de porc în Europa va fi tot mai mare, iar noi n-avem porc în România. Ce facem? Va trebui să găsim soluţii, nu ne putem juca, pentru că lucrurile se vor agrava. Exportul către China este cel care va crea probleme aproape în toată Europa”- a afirmat Ilie Van.

 

Sursă foto – bbc.com