Libertatea – Cum a fost măsluit un concurs pentru directorii de școli și grădinițe de către inspectorul școlar

O fraudă la un concurs organizat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea pentru ocuparea unor posturi de directori de unități de învățământ a fost confirmată de judecători, într-o primă instanță, pe 19 martie, după cinci ani de anchetă și procese. De trei minute a avut nevoie un inspector școlar pentru a falsifica grila de răspunsuri, timp în care camerele video care supravegheau evaluarea lucrărilor au fost oprite, potrivit judecătorilor.

Sesiunea de concurs pentru ocuparea funcțiilor de director, respectiv director adjunct, organizată de ISJ Vrancea în toamna anului 2016, a fost marcată de un scandal fără precedent, fiind pentru prima dată când un oficial al instituției era pus sub acuzare în mod oficial pentru favorizarea unui candidat.

Inspectorul școlar Amalia Chirtoc, responsabila cu învățământul preșcolar din județ, a fost acuzată că ar fi falsificat răspunsurile unei educatoare care candida pentru postul de director al Grădiniței 16 din Focșani. Chirtoc nu făcea parte din comisia de evaluare, însă cu toate acesta a intervenit pentru a-și ajuta candidatul favorit, care nu reușise să obțină punctajul minim.

Declanșarea anchetei penale a creat valuri pe plan local, însă ecoul scandalului s-a stins la scurt timp, astfel că atât inspectorul școlar, cât și directorul de grădiniță numit în baza răspunsurilor falsificate au rămas în funcții. Anchetatorii au stabilit cum a fost posibilă fraudarea concursului, deși evaluarea lucrărilor era supravegheată video.

Continuarea pe Libertatea.ro

 

 

Sursă foto – dw.com