Mircea Miclea, fost ministru al Educației, propune ca diplomele emise de universități să aibă o valabilitate limitată pe piața forței de muncă iar la fiecare 5 ani să fie actualizate

Scurtarea ciclurilor de învățământ, care acum au câte 4 ani, în marea lor majoritate și valabilitate limitată pe piața forței de muncă a diplomelor pe care le emit universitățile, asta propune drept măsură radicală Mircea Miclea, psiholog, profesor universitar doctor și fost ministru al Educației. Acesta a explicat la workshop-ul online „Business Knowledge & Opportunities – Focus Education” că dacă ciclurile de învățământ ar fi mai scurte, atunci școala s-ar adapta mult mai ușor la nevoile economiei și pieței muncii.

Mircea Miclea a mai spus că introducerea unei valabilități a diplomelor universitare ar însemna că oamenii își vor actualiza competențele și cunoștințele la fiecare 5 ani. de exemplu.

Mircea Miclea: „După cum știți, sistemul de învățământ funcționează cu ciclul lungi. Adică avem învățământ primar – patru ani, învățământ gimnazial – patru ani, liceu – încă patru ani, masterat – adesea doi ani. Aceste cicluri lungi erau justificate în condițiile în care lumea din afara școlii era o lume stabilă. Aveai nevoie de un ciclu lung de învățare pentru a-l dota pe absolvent cu anumite competențe, care apoi îl îi foloseau o perioadă lungă de timp. Aveai nevoie de mai mult timp să-l pregătești, dar el își folosea cunoștințele mult timp. Lumea s-a schimbat complet. E atât de volatilă, chiar dumneavoastră ați spus că o treime din joburi nici nu sunt acum și totuși va trebui să pregătim absolvenții pentru acele joburi pe care nu le știm. Sau 65% dintre cei care sunt acum la nivel de învățământ gimnazial o să lucreze în cu totul alte domenii decât domeniile care sunt în prezent.

Atunci ce-i de făcut? Cred că trebuie scurtate anumite cicluri de învățământ. Pentru că dacă ai cicluri mai scurte te poți adapta mai ușor, dacă ai cicluri mai lungi și mai lente, te adaptezi mai încet la o realitate care se mișcă foarte rapid. Adică, figurativ vorbind, e ca și cum am avea o roată mare dințată, care se mișcă lent și avem niște notițe cu mulți dinți care se mișcă foarte repede și noi încercăm să le cuplăm. E foarte greu să le cuplezi. Dar dacă scurtezi ciclurile, sau măcar valabilitatea diplomelor aferente fiecărui ciclu, atunci ai șanse de a te adapta mai repede.

Spre exemplu, eu spun „ai terminat facultatea X și ai diplomă – nu putem să obligăm, dar îți spunem: valabilitatea ei pe piața muncii este doar, deci are o perioadă de garanție, să zicem, limitată, de 5 ani. 5 ani de zile nu trebuie să faci niciun curs, pentru că noi considerăm că acele cunoștințe sunt valabile, dar după 5 ani de zile trebuie să faci niște cursuri, iată, în funcție de competențele pe care noi l-am l-am descris, dacă nu, nu o să-ți pierzi diplomă, pentru că ai avut, ai obținut-o, nu putem lua, dar putem să spunem că valabilitatea ei pe piața muncii, garanția ei, termenul de garanție este epuizat. Trebuie să înveți aceste cursuri ca să dobândești noi competențe pentru că a evoluat industria, pentru că a evoluat mediul economic, pentru că s-au schimbat tehnologiile.”

Continuarea pe Edupedu.ro

 

 

Sursă foto – facebook