Belarus a redirecționat un avion care se îndrepta către Lituania pentru a aresta un jurnalist care a criticat regimul

Un jurnalist din Belarus, opozant al regimului Lukașenko, a fost arestat duminică pe aeroportul din Minsk, după ce un avion al companiei RyanAir, care circula pe ruta Atena-Vilnius, a fost redirecționat către capitala Belarusului. Opoziția din Belarus acuză că aeronava a fost interceptată de către aviația militară special pentru ca Roman Protasevich să fie reținut, în timp ce presa de stat scrie că a fost vorba despre „o alertă cu bombă”. Președintele Lituaniei a catalogat actul drept unul „abject” și a făcut apel la UE și NATO să intervină, în timp ce liderii europeni au reacționat și ei în urma acestui act fără precedent, relatează BBC News.

Reacția NATO:Un incident periculos, care necesită o anchetă” Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat o anchetă internaţională în urma acestui „incident serios şi periculos”.

„Monitorizăm cu atenţie aterizarea forţată din Belarus a zborului comercial către Vilnius şi arestarea opozantului Roman Protasevici. Acesta este un incident serios şi periculos care necesită o anchetă internaţională. Belarus trebuie să asigure revenirea la destinaţie în siguranţă a tuturor pasagerilor şi membrilor echipajului”- a declarat secretarul general al NATO într-o postare publicată pe Twitter.

Cine este Roman Protasevich

Liderul opoziției din exil, Svetlana Țihanovskaia, l-a descris pe Protasevich drept „jurnalist, fotograf, blogger și activist”. Ea spune „se confruntă cu pedeapsa cu moartea” în Belarus. El locuia, în timpul protestelor din 2020, în Polonia unde ceruse azil politic.

Belarus a trecut de la masacrarea propriului popor, la terorismul de stat. Regimul lui Lukasenko a deturnat un avion al Ryanair pentru a extrage un opozant al regimului.

 

 

Sursă foto – dw.com