Mesajul unui elev – Nu vreau să mă întorc la școală. Profesorii ne-au amenintat că o sa vedem noi ce înseamnă diferența față de notele din online

După mai bine de un an de stat acasă, întoarcerea la cursuri în format fizic îi neliniștește pe unii dintre elevii care până acum spuneau că ar vrea să revină la școală pentru a-și revedea colegii și profesorii. Ce s-a schimbat brusc? Este frica de adaptare, de schimbare peste noapte și stresul care vine cu învățarea unei noi rutine, a explicat pentru Edupedu.ro psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Mai mult, așa cum arată și rezultatele de la testele PISA, nivelul de fericire al copiilor români atunci când sunt la școală nu este foarte ridicat, motiv pentru care mulți dintre ei nu vor să se întoarcă.

„Eu si multi dintre colegii mei nu vrem sa ne intoarcem la scoala. Nu ne simtim pregatiti, mai ales ca urmeaza o perioada cu foarte multe teste si note ce trebuie luate cat mai repede. Profesorii deja ne-au amenintat ca o sa vedem noi ce inseamna diferenta fata de notele din online si ca s-a terminat cu statul acasa in pat si raspunsul pe camera. Nu e vina noastra ca am avut scoala online, nu e vina noastra ca lor nu le-a placut sa faca ore pe camera. De ce sa se razbune pe noi acum?” –  Acesta este un pasaj dintr-un mesaj primit de Portal Invatamant de la o eleva de clasa a VII-a care se pregateste sa (re)inceapa scoala in Bucuresti.

Daniel David – ”Sunt multe explicații, în primul rând, oamenii se comportă într-un fel sau altul fiindcă le aduce un beneficiu. Aici, beneficiul este de două tipuri: s-ar putea să fie implicată o recompensă, adică așa cum am mai spus copiii se simt confortabil făcând orele de acasă, se simt mai siguri pe ei la examinare poate fiindcă examenele sunt mai simple, și așa mai departe. Alte recompense sunt legate de faptul că evităm ceva neplăcut, de multe ori școala nu este un cadru în care copiii merg cu plăcere.”

 

Sursă foto – dw.com